Młoda kapusta z koperkiem to bez wątpienia jedno z łatwiejszych i szybszych do przygotowania wiosennych dań. Jest tak pyszna, że bardzo często decydujemy się jeść ją solo, jednak wielu z nas serwuje ją z młodymi ziemniakami i kotletem schabowym.
Składniki:
Przygotowanie:
1. Kapustę obierz z odstających liści i umyj. Główkę podziel na cztery części i pozbądź się białych głąbów.
2. Każdy kawałek pokrój na cienkie lub grubsze paski – w zależności od indywidualnych upodobań.
3. Poszatkowaną kapustę umieść w garnku i dodaj pół szklanki wody. Przypraw solą i pieprzem i gotuj na małym ogniu około 15 minut.
4. Następnie do kapusty dodaj sok z cytryny oraz posiekany koperek i wymieszaj. Gotuj ją dalej na małej mocy palnika. Nie przykrywaj garnka.
5. W międzyczasie na patelni rozpuść masło. Wsyp łyżkę mąki i dobrze rozetrzyj ją z masłem, by nie było grudek. Po chwili całość zacznie się pienić.
6. Tak przygotowaną zasmażkę dodaj do garnka z kapustą. Dosyp drobno posiekany koperek i całość wymieszaj. Młoda kapusta z koperkiem gotowa.
Jeśli preferujemy młodą kapustę z koperkiem w wersji mięsnej, to możemy dodać do niej boczku. Wtedy młodą kapustę można podawać z pieczywem i będzie ona stanowiła samodzielne danie.
Składniki:
Przygotowanie:
1. Kapustę przygotuj jak w przepisie powyżej, poszatkuj na odpowiednią dla siebie grubość, dodaj ziele angielskie i liść laurowy oraz zalej szklanką wody. Gotuj około 15 minut.
2. Na etapie gotowania kapusty podsmaż cebulę i dodaj do garnka.
3. Następnie boczek pokrój ma małe kawałki i podsmaż kilka minut do momentu wytopienia tłuszczu. Gdy boczek jest gotowy, dodaj go do garnka z kapustą.
4. Gotując kapustę należy próbować, czy jest ona odpowiednio miękka. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
5. Pod sam koniec gotowania dodaj pokrojony świeży koperek. Wymieszaj i gotowe.
Przepis na delikatną młodą kapustę gotowaną na maśle z dodatkiem koperku. Tę kapustę szykujemy bez zasmażki oraz cebuli. Jest to lżejsza wersja młodej kapusty, którą można podać również starszym dzieciom.
Składniki:
Przygotowanie:
1. Z kapusty odrywamy mniej jędrne liście. Całą główkę dzielimy na cztery kawałki. Z każdej części należy wykroić głąb i następnie szatkować na średniej wielkości kawałki.
2. Kapustę umieszczamy w garnku podlewamy wodą i gotujemy około 15 minut na małym ogniu.
3. Po tym czasie do kapusty dodajemy sól, masło oraz posiekany drobno koperek i sok z cytryny. Całość mieszamy, a po około 3 minutach delikatna młoda kapusta jest już gotowa.
Zobacz też: Zupa z młodej kapusty. Danie, bez którego lato się nie liczy. Jak ją zrobić? [PRZEPIS]