Młoda kapusta z koperkiem - tak smakuje wiosna. Przepis na kapustę z koperkiem i kapustę z boczkiem

Młoda kapusta z koperkiem to smak, który kojarzy się nam z okresem wiosny i wczesnego lata. Młoda kapusta gotowana sprawdzi się jako samodzielne danie oraz jako dodatek do tradycyjnego obiadu z ziemniaczkami i schabowym. Przedstawiamy prosty przepis na młodą kapustę z koperkiem oraz w wersji z boczkiem.

Młoda kapusta z koperkiem. Przepis na wiosnę na talerzu

Młoda kapusta z koperkiem to bez wątpienia jedno z łatwiejszych i szybszych do przygotowania wiosennych dań. Jest tak pyszna, że bardzo często decydujemy się jeść ją solo, jednak wielu z nas serwuje ją z młodymi ziemniakami i kotletem schabowym

Składniki:

  • główka młodej kapusty do 700 g
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki pszennej
  • pół szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie:

1. Kapustę obierz z odstających liści i umyj. Główkę podziel na cztery części i pozbądź się białych głąbów. 

2. Każdy kawałek pokrój na cienkie lub grubsze paski – w zależności od indywidualnych upodobań. 

3. Poszatkowaną kapustę umieść w garnku i dodaj pół szklanki wody. Przypraw solą i pieprzem i gotuj na małym ogniu około 15 minut.

4. Następnie do kapusty dodaj sok z cytryny oraz posiekany koperek i wymieszaj. Gotuj ją dalej na małej mocy palnika. Nie przykrywaj garnka. 

5. W międzyczasie na patelni rozpuść masło. Wsyp łyżkę mąki i dobrze rozetrzyj ją z masłem, by nie było grudek. Po chwili całość zacznie się pienić. 

6. Tak przygotowaną zasmażkę dodaj do garnka z kapustą. Dosyp drobno posiekany koperek i całość wymieszaj. Młoda kapusta z koperkiem gotowa.

Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem

Jeśli preferujemy młodą kapustę z koperkiem w wersji mięsnej, to możemy dodać do niej boczku. Wtedy młodą kapustę można podawać z pieczywem i będzie ona stanowiła samodzielne danie.

Składniki:

  • młoda kapusta około 700 g
  • boczek parzony 150-200 g
  • 1 duża cebula
  • pęczek świeżego koperku
  • 2 liście laurowe oraz 3 ziela angielskie
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Kapustę przygotuj jak w przepisie powyżej, poszatkuj na odpowiednią dla siebie grubość, dodaj ziele angielskie i liść laurowy oraz zalej szklanką wody. Gotuj około 15 minut.

Zobacz wideo Dowiedz się więcej:

2. Na etapie gotowania kapusty podsmaż cebulę i dodaj do garnka.

3. Następnie boczek pokrój ma małe kawałki i podsmaż kilka minut do momentu wytopienia tłuszczu. Gdy boczek jest gotowy, dodaj go do garnka z kapustą.

4. Gotując kapustę  należy próbować, czy jest ona odpowiednio miękka. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

5. Pod sam koniec gotowania dodaj pokrojony świeży koperek. Wymieszaj i gotowe.

Młoda kapusta gotowana - przepis doskonały dla najmłodszych

Przepis na delikatną młodą kapustę gotowaną na maśle z dodatkiem koperku. Tę kapustę szykujemy bez zasmażki oraz cebuli. Jest to lżejsza wersja młodej kapusty, którą można podać również starszym dzieciom.

Składniki:

  • młoda kapusta - do 1 kg
  • średni pęczek koperku
  • pół szklanki wody
  • 2 łyżki masła
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

1. Z kapusty odrywamy mniej jędrne liście. Całą główkę dzielimy na cztery kawałki. Z każdej części należy wykroić głąb i następnie szatkować na średniej wielkości kawałki.

2. Kapustę umieszczamy w garnku podlewamy wodą i gotujemy około 15 minut na małym ogniu. 

3. Po tym czasie do kapusty dodajemy sól, masło oraz posiekany drobno koperek i sok z cytryny. Całość mieszamy, a po około 3 minutach delikatna młoda kapusta jest już gotowa. 

Zobacz też: Zupa z młodej kapusty. Danie, bez którego lato się nie liczy. Jak ją zrobić? [PRZEPIS]

Więcej o: