Domowa lemoniada z arbuza to świetny sposób na smaczny oraz orzeźwiający napój na ciepłe dni. Taka lemoniada przygotowana samodzielnie, to znakomita alternatywa dla sztucznych, niezdrowych napojów. Polubią ją nie tylko dzieci, ale i dorośli. To również świetny przepis na lemoniadę, kiedy nie chcemy aby zmarnował nam się nadmiar arbuza w lodówce. Jeśli lubimy przygotowywać tradycyjną lemoniadę, nic nie stoi na przeszkodzie, by przetestować również ten przepis. Pyszny i prosty - z pewnością zachwyci gości.
Lemoniada arbuzowa - przepis
Składniki:
Pamiętajmy, że jeśli arbuz jest bardzo słodki nie musimy dodawać cukru. Wszystko zależy od naszych preferencji.
Przygotowanie:
1. Przygotujmy arbuza odkrawając od skóry miąższ. Kawałki arbuza należy pokroić i wyjąć twarde pestki.
2. Do naczynia z kawałkami arbuza trzeba dodać około 3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki. Dodajmy też 100 gramów drobnego cukru. Zamiast cukru możemy dodać odrobinę miodu lub syropu klonowego.
3. Następnie arbuza wraz z dodatkami miksujemy blenderem na gładką masę. Na koniec należy przecedzić całość przez grube sitko. W ten sposób pozbędziemy się resztek pestek. Możemy pominąć etap z sitem.
4. Lemoniada już prawie gotowa. Do przygotowanej bazy należy jeszcze dodać wody - gazowanej lub niegazowanej.
5. Lemoniadę mieszamy i sprawdzamy smak. Następnie przelewamy napój do dzbanka, dodajemy listki mięty i pokrojoną w plasterki cytrynę. Zaleca się schłodzić lemoniadę arbuzową przez minimum godzinę w lodówce. Tuż przed podaniem dodać kostki lodu. Podawać w wysokich szklankach, np. ze słomką.
Wskazówka: Jeśli chcemy otrzymać chłodzące smoothie z arbuza, wystarczy, że do kielicha blendera dodamy kilka kostek lodu. Całość zmiksujmy na gładką masę. Upewnij się, że blender, który posiadasz jest przeznaczony do kruszenia lodu.
Zobacz też: Proste drinki bezalkoholowe. Przepisy na każdą imprezę