Lemoniada arbuzowa - przepis na letnie orzeźwienie

Lemoniada z arbuza zaskakuje swoim oryginalnym smakiem i energetycznym kolorem. Lemoniada arbuzowa to kolejny świetny pomysł na orzeźwiający napój na lato. Możemy ją bardzo szybko przygotować na przyjęcie w ogrodzie lub kiedy tylko mamy ochotę na coś pysznego dla ochłody. Jak zrobić lemoniadę arbuzową? Przedstawiamy banalny przepis.

Jak zrobić lemoniadę arbuzową?

Domowa lemoniada z arbuza to świetny sposób na smaczny oraz orzeźwiający napój na ciepłe dni. Taka lemoniada przygotowana samodzielnie, to znakomita alternatywa dla sztucznych, niezdrowych napojów. Polubią ją nie tylko dzieci, ale i dorośli. To również świetny przepis na lemoniadę, kiedy nie chcemy aby zmarnował nam się nadmiar arbuza w lodówce. Jeśli lubimy przygotowywać tradycyjną lemoniadę, nic nie stoi na przeszkodzie, by przetestować również ten przepis. Pyszny i prosty - z pewnością zachwyci gości. 

Lemoniada arbuzowa - przepis

Składniki:

  • 1,5 kg arbuza
  • 3/4 szklanki soku z cytryny lub limonki
  • 3 soczyste cytryny
  • 100 g cukru zwykłego lub trzcinowego
  • 500 ml wody + kostki lodu
  • listki mięty do ozdoby
  • 1 cytryna pokrojona w plasterki

Pamiętajmy, że jeśli arbuz jest bardzo słodki nie musimy dodawać cukru. Wszystko zależy od naszych preferencji. 

Zobacz wideo Zobacz również:

Przygotowanie:

1. Przygotujmy arbuza odkrawając od skóry miąższ. Kawałki arbuza należy pokroić i wyjąć twarde pestki. 

2. Do naczynia z kawałkami arbuza trzeba dodać około 3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki. Dodajmy też 100 gramów drobnego cukru. Zamiast cukru możemy dodać odrobinę miodu lub syropu klonowego.

3. Następnie arbuza wraz z dodatkami miksujemy blenderem na gładką masę. Na koniec należy przecedzić całość przez grube sitko. W ten sposób pozbędziemy się resztek pestek. Możemy pominąć etap z sitem. 

4. Lemoniada już prawie gotowa. Do przygotowanej bazy należy jeszcze dodać wody - gazowanej lub niegazowanej.

5. Lemoniadę mieszamy i sprawdzamy smak. Następnie przelewamy napój do dzbanka, dodajemy listki mięty i pokrojoną w plasterki cytrynę. Zaleca się schłodzić lemoniadę arbuzową przez minimum godzinę w lodówce. Tuż przed podaniem dodać kostki lodu. Podawać w wysokich szklankach, np. ze słomką.

Wskazówka: Jeśli chcemy otrzymać chłodzące smoothie z arbuza, wystarczy, że do kielicha blendera dodamy kilka kostek lodu. Całość zmiksujmy na gładką masę. Upewnij się, że blender, który posiadasz jest przeznaczony do kruszenia lodu.

Zobacz też: Proste drinki bezalkoholowe. Przepisy na każdą imprezę

Więcej o: