Cynamonki - przepis na drożdżowe bułeczki cynamonowe. Wyjdą miękkie i smaczne, jeśli dodasz ten składnik

Drożdżowe bułeczki cynamonowe, zwane także cynamonkami, to deser, który znika do ostatniego okruszka. Obok nich po prostu nie da się przejść obojętnie. Dodatkowo przepis na cynamonki jest prosty, ale warto mieć zawsze w domu zapas drożdży - choćby tych suchych.

Cynamonki to przepis na udany początek tygodnia. Warto przygotować je dzień wcześniej, aby móc nacieszyć się nimi w pracy czy w szkole, podczas przerwy. Są obłędnie przepyszne, delikatne i miękkie. To przysmak, który zawładnął Skandynawami, którzy zajadają się wręcz tonami bułeczek cynamonowych. Są popularne także w Stanach Zjednoczonych, jako przekąska do kawy czy poobiedni deser. Jak przygotować te bułeczki? Przepis na cynamonki jest prosty, ale warto pamiętać o jednym składniku.

Zobacz wideo Bułeczki cynamonowe - miłe przebudzenie

Cynamonki - przepisz na przepyszne bułeczki drożdżowe. Składniki

Do przygotowania drożdżowych bułeczek cynamonowych potrzebne będzie:

  • letnie mleko - szklanka (ok. 250 ml),
  • jajka - 2 sztuki,
  • mąka pszenna - 4 szklanki (600 g),
  • cukier - 100 g,
  • roztopione masło - 125 g,
  • drożdże: suche - 20 g lub świeże - 40 g,
  • szczypta soli.

Oprócz samego ciasta potrzebować będziesz także składników na cynamonowe nadzienie bułeczek. W końcu bez niego nie wyjdą tak przepyszne. Przygotuj:

  • roztopione masło - 60 g,
  • cukier (najlepiej drobnoziarnisty) - 110 g,
  • cynamon - kilka łyżek, ok. 50 g,
  • opcjonalnie - rodzynki.

Bułeczki drożdżowe z cynamonem. Przepis na cynamonki krok po kroku

Przygotowanie bułeczek jest proste, o ile korzystasz z suchych drożdży. W przypadku świeżych najpierw wykonaj z nich rozczyn. Jeśli już jest gotowy - pora przejść do pracy. Oto przepis na cynamonki, który krok po kroku cię pokieruje.

  1. Wymieszaj mąkę pszenną z suchymi drożdżami lub rozczynem. Dodaj szklankę letniego mleka, dwa jajka, cukier oraz roztopione masło. Do tego dorzuć szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego z hakiem.
  2. Gdy ciasto będzie odpowiednio miękkie i elastyczne (gdy dotkniesz je palcem, powinno się lekko odkształcić, a później wrócić do pierwotnej formy), uformuj z niego kulę i obsyp ją mąką. Włóż masę do miski i odstaw w ciepłe miejsce. Przykryj misę ręcznikiem kuchennym i poczekaj ok. półtorej godziny, aż podwoi ona swoją objętość.
  3. Ciasto urosło? To dobre! Znaczy, że drożdże pracują. Wyjmij masę na stolnicę, lekko wyrób i podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj w kształt prostokąta.
  4. Prostokąty posmaruj nadzieniem cynamonowym. Możesz dodać do niego rodzynki. Zwiń całość w roladkę i za pomocą ostrego noża pokrój na kawałki o grubości ok. trzech cm. 
  5. Połóż okrągłe ciastka na blasze, wyłożonej najlepiej papierem do pieczenia. Pamiętaj o tym, by zachować odległość pomiędzy bułeczkami. W piekarniku jeszcze sporo urosną. Zanim jednak tam się znajdą - przykry je ponownie ręcznikiem i pozostaw na ok. 30 minut. Powinny podwoić znowu swoja objętość.
  6. Po tym czasie - wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 st. Celsjusza na ok. 15-17 minut. Wyjmij, gdy będą rumiane.

Przepis na bułeczki cynamonowe możesz modyfikować, np. dodając do nich krem czekoladowy lub orzechy zamiast rodzynek. Dodatkowo świetnie smakują oblane błyszczącym lukrem z cukru pudru. Smacznego!

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.