Cynamonki to przepis na udany początek tygodnia. Warto przygotować je dzień wcześniej, aby móc nacieszyć się nimi w pracy czy w szkole, podczas przerwy. Są obłędnie przepyszne, delikatne i miękkie. To przysmak, który zawładnął Skandynawami, którzy zajadają się wręcz tonami bułeczek cynamonowych. Są popularne także w Stanach Zjednoczonych, jako przekąska do kawy czy poobiedni deser. Jak przygotować te bułeczki? Przepis na cynamonki jest prosty, ale warto pamiętać o jednym składniku.
Zobacz wideo Bułeczki cynamonowe - miłe przebudzenie
Cynamonki - przepisz na przepyszne bułeczki drożdżowe. Składniki
Do przygotowania drożdżowych bułeczek cynamonowych potrzebne będzie:
- letnie mleko - szklanka (ok. 250 ml),
- jajka - 2 sztuki,
- mąka pszenna - 4 szklanki (600 g),
- cukier - 100 g,
- roztopione masło - 125 g,
- drożdże: suche - 20 g lub świeże - 40 g,
- szczypta soli.
Oprócz samego ciasta potrzebować będziesz także składników na cynamonowe nadzienie bułeczek. W końcu bez niego nie wyjdą tak przepyszne. Przygotuj:
- roztopione masło - 60 g,
- cukier (najlepiej drobnoziarnisty) - 110 g,
- cynamon - kilka łyżek, ok. 50 g,
- opcjonalnie - rodzynki.
Bułeczki drożdżowe z cynamonem. Przepis na cynamonki krok po kroku
Przygotowanie bułeczek jest proste, o ile korzystasz z suchych drożdży. W przypadku świeżych najpierw wykonaj z nich rozczyn. Jeśli już jest gotowy - pora przejść do pracy. Oto przepis na cynamonki, który krok po kroku cię pokieruje.
- Wymieszaj mąkę pszenną z suchymi drożdżami lub rozczynem. Dodaj szklankę letniego mleka, dwa jajka, cukier oraz roztopione masło. Do tego dorzuć szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego z hakiem.
- Gdy ciasto będzie odpowiednio miękkie i elastyczne (gdy dotkniesz je palcem, powinno się lekko odkształcić, a później wrócić do pierwotnej formy), uformuj z niego kulę i obsyp ją mąką. Włóż masę do miski i odstaw w ciepłe miejsce. Przykryj misę ręcznikiem kuchennym i poczekaj ok. półtorej godziny, aż podwoi ona swoją objętość.
- Ciasto urosło? To dobre! Znaczy, że drożdże pracują. Wyjmij masę na stolnicę, lekko wyrób i podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj w kształt prostokąta.
- Prostokąty posmaruj nadzieniem cynamonowym. Możesz dodać do niego rodzynki. Zwiń całość w roladkę i za pomocą ostrego noża pokrój na kawałki o grubości ok. trzech cm.
- Połóż okrągłe ciastka na blasze, wyłożonej najlepiej papierem do pieczenia. Pamiętaj o tym, by zachować odległość pomiędzy bułeczkami. W piekarniku jeszcze sporo urosną. Zanim jednak tam się znajdą - przykry je ponownie ręcznikiem i pozostaw na ok. 30 minut. Powinny podwoić znowu swoja objętość.
- Po tym czasie - wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 st. Celsjusza na ok. 15-17 minut. Wyjmij, gdy będą rumiane.
Przepis na bułeczki cynamonowe możesz modyfikować, np. dodając do nich krem czekoladowy lub orzechy zamiast rodzynek. Dodatkowo świetnie smakują oblane błyszczącym lukrem z cukru pudru. Smacznego!
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.