Naleśniki - przepis, dzięki któremu wyjdą bardzo puszyste, lekkie i sprężyste. Kluczowe są proporcje

Przygotowanie naleśników może być bardzo proste jeśli mamy dobry i sprawdzony przepis. Kluczem są odpowiednie proporcje składników i właściwe smażenie. Ulubione dodatki zarówno słone, jak i słodkie będą świetnie pasować i wzbogacą danie. Naleśniki to przepis na smaczny obiad, deser lub lunch i niemal każdy je uwielbia za wyjątkową prostotę i smak.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na naleśniki może wydawać się banalnie prosty, jednak tylko dobre składniki i odpowiednie proporcje zagwarantują nam smaczne, lekkie i delikatne w smaku ciasto. Ciekawym dodatkiem może okazać się woda gazowana, która sprawi, że ciasto będzie bardziej puszyste. 

NaleśnikiCiasto na naleśniki. Użyj konkretnej wody, a będą delikatne i puszyste

Naleśniki - przepis na idealne ciasto

Niemal każdy z nas potrafi przygotować naleśniki - często goszczą na naszych stołach na obiad, śniadanie czy deser. Można podawać je na wiele sposobów, wyśmienicie smakują w wersji wytrawnej jak i słodkiej. Jednak niezależnie od preferowanych dodatków to ciasto gra główną rolę. Kluczowe są składniki i ich odpowiednia ilość, a także jakość. Ważna jest mąka, świeże i dobre jajka oraz woda gazowana, która sprawia, że ciasto jest napowietrzone, lekkie i puszyste. Nie można zapomnieć także o smażeniu - najlepiej sprawdzi się specjalna patelnia do naleśników, jednak możemy wybrać tę zwykłą pod warunkiem, że nic do niej nie przywiera. 

Zobacz wideo Naleśniki czekoladowe z mascarpone i malinami

Lekkie i puszyste naleśniki - przepis 

Składniki: 

  • 2 jajka,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1,5 szklanki wody gazowanej,
  • 2 szklanki mąki,
  • szczypta soli, 
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od ubicia jajek ze szczyptą soli. Następnie dodajemy mąkę, odmierzoną ilość wody i mleka.
  2. Całość dokładnie mieszamy, a najlepiej miksujemy - ciasto powinno mieć odpowiednią, gładką konsystencję. Sprawdzimy ją, nabierając ciasto na łyżkę i podnosząc łyżkę pionowo - ciasto powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki, nie powinno być jednak za rzadkie.
  3. Naleśniki smażymy na specjalnej patelni z dodatkiem masła klarowanego. Odpowiednia ilość ciasta także jest ważna, dlatego warto użyć chochli lub naczynia z dzióbkiem do porcjowania. 
  4. Naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: