Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na głównej stronie Gazeta.pl.
Szparagi to prawdziwa majowa gwiazda w warzywniakach. Uwielbiają je niemal wszyscy i jest ku temu wiele powodów. Są nie tylko smaczne, ale też niskokaloryczne i niezwykle pożywne. Zawierają dużo białka, a ponadto nie obciążają naszej wątroby i nerek. Co więcej, współczesna medycyna wskazuje na przeciwutleniające, zapobiegające rozwojowi komórek nowotworowych i hamujące rozwój Alzheimera właściwości występującego w szparagach glutationu.
Ze szparagami powinno się jednak obchodzić delikatnie, a odpowiednie dodatki pozwolą wydobyć z nich pełnię smaku. Tłumaczymy, jak przygotować ten wiosenny hit.
1. Szparagi umyj i osusz. Następnie pozbądź się zdrewniałych końcówek. Nie musisz ich kroić - wystarczy, że złapiesz z obu stron i ułamiesz mniej więcej na 1/3 wysokości,
2. Na dużej patelni rozpuść masło i zmniejsz temperaturę,
3. Szparagi smaż obustronnie (około 3 min na każdą stronę),
4. Pod koniec smażenia dodaj pokrojony w plasterki czosnek i przyprawy,
5. Serwuj z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.