Błyskawiczne szparagi z patelni. Wystarczy 10 minut i cztery składniki

Zielone szparagi to jeden z najwspanialszych dowodów na to, że wiosna przyszła już na dobre. Są wyraziste w smaku, niezwykle aromatyczne i łatwe do przygotowania. Z naszym przepisem, przyrządzisz je w kilka chwil i urozmaicisz nimi niemal każde danie.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na głównej stronie Gazeta.pl.

Szparagi to prawdziwa majowa gwiazda w warzywniakach. Uwielbiają je niemal wszyscy i jest ku temu wiele powodów. Są nie tylko smaczne, ale też niskokaloryczne i niezwykle pożywne. Zawierają dużo białka, a ponadto nie obciążają naszej wątroby i nerek. Co więcej, współczesna medycyna wskazuje na przeciwutleniające, zapobiegające rozwojowi komórek nowotworowych i hamujące rozwój Alzheimera właściwości występującego w szparagach glutationu.

Ze szparagami powinno się jednak obchodzić delikatnie, a odpowiednie dodatki pozwolą wydobyć z nich pełnię smaku. Tłumaczymy, jak przygotować ten wiosenny hit. 

chłodnik z botwinąNajprostszy przepis na chłodnik z botwinką. Sztuczka z fetą zaostrzy smak

Szparagi z patelni. Składniki

  • pęczek zielonych szparagów,
  • 5 łyżek masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • opcjonalnie: pieprz i tymianek.

Ogórki małosolneOgórki małosolne - przepis. Babcie dodawały składnik, który może zaskoczyć

Sposób przygotowania

1. Szparagi umyj i osusz. Następnie pozbądź się zdrewniałych końcówek. Nie musisz ich kroić - wystarczy, że złapiesz z obu stron i ułamiesz mniej więcej na 1/3 wysokości,

2. Na dużej patelni rozpuść masło i zmniejsz temperaturę,

3. Szparagi smaż obustronnie (około 3 min na każdą stronę),

4. Pod koniec smażenia dodaj pokrojony w plasterki czosnek i przyprawy,

5. Serwuj z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym.

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: