Przepis na gołąbki, domowy polski obiad. Trik z boczkiem zmieni smak nie do poznania

To jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Kochają je zarówno mali jak i duzi. Wbrew pozorom to szybki sposób na obiad, który posmakuje każdemu.

Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Boczek zmienia diametralnie smak całego dania. Zawinięte już gołąbki owijam dodatkowym plasterkiem boczku. Śmiało zamiast na zewnątrz możesz go dodać do środka, do farszu. Będzie równie dobrze smakował. Aby ułatwić sobie pracę przy gołąbkach wybieram włoską kapustę, dużo szybciej się odparza, a gołąbki są bardziej chrupiące.

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Składniki:

  • Kapusta włoska (duża główka)
  • Mięso mielone (z łopatki)
  • Cebula (3 sztuki)
  • Ryż (szklanka nieugotowanego ryżu)
  • Boczek (2 opakowania)
  • Masło
  • Pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy

Przygotowanie:

  1. Na samym początku zajmij się kapustą. Wykrój twardą część (kaczana), następnie wrzuć do gotującej się wody. Gotuj około 15 minut. Następnie wyciągnij do ostygnięcia.
  2. Farsz- ryż ugotuj, cebulkę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle, odstaw do ostygnięcia.
  3. Mięso wrzuć do miski, dopraw przyprawami, dorzuć ryż z cebulką. Całość wymieszaj.
  4. Następnie ugotowaną kapustę oddziel na liście. Każdego liścia rozłóż i ułóż na nim farsz, zawijaj jak naleśniki.
  5. Gotowe gołąbki owiń plasterkiem boczku. Przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj przez 50-60 min. następnie wyciągnij z garnka i przełóż do miski, aby wystygły.

Domowe gołąbki najlepiej smakują z sosem pomidorowym lub smażone. To jeden z tych przepisów, które śmiało wykonasz nawet jeśli nie jesteś mistrzem gotowania. Wbrew pozorom wcale nie są trudne do wykonania. Wystarczy odrobina cierpliwości i czasu. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: