Leniwe - przepis, który przeniesie cię w czasie. Pamiętaj o proporcjach, a będą smakować jak u babci

Kluski leniwe, czy też pierogi leniwe to smak naszego dzieciństwa. Te twarogowe kluseczki najlepsze robiły oczywiście nasze babcie, a dziś specjalnie dla was mamy przepis, który przeniesie cię w podróż do krainy kulinarnych wspomnień. Najważniejsze są oczywiście proporcje, a główne skrzypce gra półtłusty twaróg.

Więcej przepisów na smaki dzieciństwa znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Leniwe to wymarzony obiad. Najlepiej smakują na słodko, posypane cukrem i cynamonem lub polane obficie musem z truskawek. Przepis na kluski leniwe jest banalny, jednak warto trzymać się proporcji. Ważny jest też czas gotowania - w przeciwieństwie do kopytek czy leniwych z ziemniakami, tradycyjne kluski leniwe gotuje się krótko, najlepiej minutę od wypłynięcia.

Leniwe - przepis

Składniki:

  • 0,5 kg twarogu półtłustego (możesz użyć już zmielonego)
  • 100 g mąki pszennej 
  • 2 jajka rozm. M
  • 2 łyżki masła (nie jest to konieczne, ale dodatek podkreśli smak)
  • szczypta soli

Leniwe - sposób wykonania:

  1. Jeśli używasz twarogu w kostce, zmiel go w maszynce. Następnie przełóż do miski. Dodaj mąkę oraz masło, jeśli postanawiasz go użyć. 
  2. Białka oddziel od żółtek. Żółtka dodaj do miski z twarogiem. Dopraw do smaku odrobiną soli i wyrób na gładkie, jednolite ciasto. Z białek ubij sztywną pianę i dodaj do masy twarogowej. Następnie ostrożnie wyrób całość uważając, by nie wyrabiać za długo - wtedy białka stracą sprężystość, a kluseczki nie wyjdą puszyste. W międzyczasie, do szerokiego garnka wlej wodę i lekko ją osól.
  3. Przygotuj stolnicę i lekko oprósz ją mąką. Wyłóż na nią kulę ciasta i podziel ją na części. Z każdej z nich uformuj wałek o średnicy ok. 3 cm. Ostrym nożem wycinka jednakowe kluseczki w kształcie rombów.
  4. Kluseczki leniwe wrzucaj partiami na wrzątek i zamieszaj, by nie przywarły do dna. Gotuj przez minutę od wypłynięcia, nie dłużej, ponieważ mają tendencję do rozgotowywania się. 
  5. Gotowe kluseczki wykładaj na talerze. Podawaj z ulubionymi dodatkami: masłem i bułką tartą, cynamonem, albo serkiem waniliowym.

Takie leniwe to świetny sposób na poprawę humoru. Jeśli szukasz prostego i smacznego pomysłu na obiad, leniwe polecają się gorąco.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.