Leniwe - przepis, który przeniesie cię w czasie. Pamiętaj o proporcjach, a będą smakować jak u babci

Kluski leniwe, czy też pierogi leniwe to smak naszego dzieciństwa. Te twarogowe kluseczki najlepsze robiły oczywiście nasze babcie, a dziś specjalnie dla was mamy przepis, który przeniesie cię w podróż do krainy kulinarnych wspomnień. Najważniejsze są oczywiście proporcje, a główne skrzypce gra półtłusty twaróg.

Więcej przepisów na smaki dzieciństwa znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Leniwe to wymarzony obiad. Najlepiej smakują na słodko, posypane cukrem i cynamonem lub polane obficie musem z truskawek. Przepis na kluski leniwe jest banalny, jednak warto trzymać się proporcji. Ważny jest też czas gotowania - w przeciwieństwie do kopytek czy leniwych z ziemniakami, tradycyjne kluski leniwe gotuje się krótko, najlepiej minutę od wypłynięcia.

Szczypiorek i twaróg - składniki pasty 'Awanturka'Szybki przepis rodem z PRL. Pasta "awanturka" była ogromnym hitem

Leniwe - przepis

Składniki:

  • 0,5 kg twarogu półtłustego (możesz użyć już zmielonego)
  • 100 g mąki pszennej 
  • 2 jajka rozm. M
  • 2 łyżki masła (nie jest to konieczne, ale dodatek podkreśli smak)
  • szczypta soli

Leniwe - sposób wykonania:

  1. Jeśli używasz twarogu w kostce, zmiel go w maszynce. Następnie przełóż do miski. Dodaj mąkę oraz masło, jeśli postanawiasz go użyć. 
  2. Białka oddziel od żółtek. Żółtka dodaj do miski z twarogiem. Dopraw do smaku odrobiną soli i wyrób na gładkie, jednolite ciasto. Z białek ubij sztywną pianę i dodaj do masy twarogowej. Następnie ostrożnie wyrób całość uważając, by nie wyrabiać za długo - wtedy białka stracą sprężystość, a kluseczki nie wyjdą puszyste. W międzyczasie, do szerokiego garnka wlej wodę i lekko ją osól.
  3. Przygotuj stolnicę i lekko oprósz ją mąką. Wyłóż na nią kulę ciasta i podziel ją na części. Z każdej z nich uformuj wałek o średnicy ok. 3 cm. Ostrym nożem wycinka jednakowe kluseczki w kształcie rombów.
  4. Kluseczki leniwe wrzucaj partiami na wrzątek i zamieszaj, by nie przywarły do dna. Gotuj przez minutę od wypłynięcia, nie dłużej, ponieważ mają tendencję do rozgotowywania się. 
  5. Gotowe kluseczki wykładaj na talerze. Podawaj z ulubionymi dodatkami: masłem i bułką tartą, cynamonem, albo serkiem waniliowym.

Przepis na ogórki małosolneOgórki małosolne są hitem internetu. Garść porad, dzięki którym wyjdą idealne

Takie leniwe to świetny sposób na poprawę humoru. Jeśli szukasz prostego i smacznego pomysłu na obiad, leniwe polecają się gorąco.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: