-
Haps
-
Jak przygotować
- Kapuśniak: przepis na klasyczną polską zupę. Podstawą jest odpowiednie mięso
Kapuśniak: przepis na klasyczną polską zupę. Podstawą jest odpowiednie mięso
Klasyczny przepis na kapuśniak uwzględnia dużą ilość wywaru mięsnego i kiszonej kapusty. Oczywiście proporcje składników mogą być różne, w zależności od preferencji smakowych. Żeberka mogą być mniej lub bardziej tłuste, a boczek wędzony na różne sposoby. Dodatki mięsne zawsze sprawiają, że danie jest bardzo sycące.
Przepis na kapuśniak jest dobrze znany w kuchni polskiej. W górach zupa ta jest znana pod nazwą kwaśnicy. Na Pomorzu wyróżnia się dwie odmiany w zależności od zastosowanej kapusty, tj. szarpak, jeśli użyta została kapusta kiszona, oraz parzybroda, jeśli użyto kapusty świeżej. Poznaj najpopularniejszy przepis na zupę uwielbianą w całym kraju.
Zobacz wideo Kapusta ma tyle samo witaminy C co cytrusy! Samo zdrowie
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Przepis na kapuśniak. Przygotuj następujące składniki
- żeberka wieprzowe: 500 g;
- wędzony surowy boczek: 100 g;
- kiszoną kapustę: 400 g;
- ziemniaki: 600 g;
- 2 litry zimnej wody;
- cebulę;
- dużą marchewkę;
- pietruszkę;
- kawałek selera;
- 2 gałązki natki pietruszki;
- przyprawy: mniej więcej półtorej łyżeczki soli, zawartość ok. 1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu, listek laurowy, ziele angielskie, zawartość łyżeczki kminku, łyżkę suszonego majeranku;
- łyżkę masła klarowanego lub oleju;
- łyżkę mąki.
Jak ugotować kapuśniak? Poszczególne etapy przygotowania
- Opłucz żeberka i pokrój je na dwie lub trzy części, a następnie umieść w dużym garnku, zalej zimną wodą, dodaj sól i postaw do zagotowania. Mięsny wywar należy następnie odszumować, zmniejszyć moc palnika i gotować pod przykryciem przez ok. 40 minut.
- Obierz marchewkę, pietruszkę i seler, umyj cebulę, ale jej nie obieraj. Wszystko przełóż do zupy. Dodaj kolejno listek laurowy i ziele angielskie. Gotuj na umiarkowanym ogniu pod przykryciem przez ok. pół godziny.
- Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki wrzuć do zupy, doprowadź do zagotowania. Przykryj garnek i kontynuuj gotowanie na małym ogniu przez ok. 10 minut.
- Posiekaj i przepłucz kiszoną kapustę. Dodaj ją do wywaru razem kminkiem i majerankiem. Trzymaj zupę na palniku jeszcze przez ok. 20 minut. Ten etap zakończ wyjęciem cebuli, selera, pietruszki i natki.
- Dopraw wszystko zmielonym czarnym pieprzem. Jeżeli zupa będzie zbyt mdła w smaku, możesz dodać szczyptę soli.
- Przygotuj boczek. W tym celu pokrój go na plasterki, a następnie na paski. Usmaż na wolnym ogniu do zarumienienia z obydwu stron. Powinno to zająć ok.10 minut.
- Wrzuć plasterki boczku do garnka. Na tłuszczu, który zostanie na patelni, podsmaż mąkę. Przelewaj do niej stopniowo wywar, energicznie mieszając łyżką. Umieść to wszystko w zupie i kontynuuj gotowanie przez następne 10 minut.
- Wyciągnij marchewkę z garnka, pozostaw do przestudzenia. Gdy będzie już chłodna, należy zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach i umieścić ponownie w kapuśniaku.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.