Zupa pomidorowa - przepis na klasykę we włoskim wydaniu. W pół godziny masz obiad jak z restauracji

Zupa pomidorowa to klasyka polskich obiadów. Jest pyszna, szybka w przygotowaniu i świetnie smakuje na rosole z "wczoraj". Dziś mamy dla ciebie nieco ulepszoną wersję lubianej pomidorówki - dzięki temu przepisowi przeniesiesz się do włoskiej restauracji, nie wychodząc z domu.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zupa pomidorowa we włoskim stylu to przepis na udany poniedziałek (i każdy inny dzień tygodnia). Wykonasz ją w pół godziny, a smak z pewnością cię oczaruje. To chyba najlepsza zupa krem, jaką można zrobić, gdy sezon na pomidory trwa.

Przepis na ogórki małosolneOgórki małosolne są hitem internetu. Garść porad, dzięki którym wyjdą idealne

Zupa pomidorowa - przepis we włoskim stylu

Składniki

  • 500 g świeżych, mięsistych pomidorów
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • opcjonalnie: 2-3 łyżki passaty 
  • 1 większa cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 500 - 700 ml bulionu warzywnego lub rosołu
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, starty parmezan

Zupa pomidorowa po włosku - sposób wykonania

  1. Przygotuj szeroki garnek i rozgrzej w nim dwie łyżki oliwy. Następnie dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj na średnim ogniu, aż się zeszkli. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż całość, aż czosnek zacznie pachnieć. Uważaj jednak, by go nie przypalić.
  2. Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do garnka z cebulą. Następnie dodaj pomidory z puszki, dodaj bazylię i oregano i zwiększ moc palnika. Smaż, aż część soku się zredukuje. Na tym etapie możesz dodać także passatę pomidorową.
  3. Do podsmażonych pomidorów wlej gorący bulion lub rosół, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie dodaj do smaku sól oraz pieprz, możesz także dodać szczyptę cukru, by "wyciągnąć" słodycz pomidorów.
  4. Na koniec gotowania zblenduj całość na gładki krem. Wlej porcje zupy na talerz i udekoruj startym parmezanem oraz listkiem bazylii. Podawaj z aromatyczną, ziołową grzanką.

Szarlotka sypana. Zdj. ilustracyjneSzarlotka - przepis błyskawiczny. Zrobisz ją bez zagniatania i bez ucierania

Taka pomidorowa to istny rarytas. Jeśli lubisz udoskonalać tradycyjne smaki, koniecznie wypróbuj ten przepis na zupę pomidorową.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: