Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa pomidorowa we włoskim stylu to przepis na udany poniedziałek (i każdy inny dzień tygodnia). Wykonasz ją w pół godziny, a smak z pewnością cię oczaruje. To chyba najlepsza zupa krem, jaką można zrobić, gdy sezon na pomidory trwa.
Zupa pomidorowa - przepis we włoskim stylu
Składniki
- 500 g świeżych, mięsistych pomidorów
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- opcjonalnie: 2-3 łyżki passaty
- 1 większa cebula
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- 500 - 700 ml bulionu warzywnego lub rosołu
- sól, pieprz, oregano, bazylia, starty parmezan
Zupa pomidorowa po włosku - sposób wykonania
- Przygotuj szeroki garnek i rozgrzej w nim dwie łyżki oliwy. Następnie dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj na średnim ogniu, aż się zeszkli. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż całość, aż czosnek zacznie pachnieć. Uważaj jednak, by go nie przypalić.
- Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do garnka z cebulą. Następnie dodaj pomidory z puszki, dodaj bazylię i oregano i zwiększ moc palnika. Smaż, aż część soku się zredukuje. Na tym etapie możesz dodać także passatę pomidorową.
- Do podsmażonych pomidorów wlej gorący bulion lub rosół, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie dodaj do smaku sól oraz pieprz, możesz także dodać szczyptę cukru, by "wyciągnąć" słodycz pomidorów.
- Na koniec gotowania zblenduj całość na gładki krem. Wlej porcje zupy na talerz i udekoruj startym parmezanem oraz listkiem bazylii. Podawaj z aromatyczną, ziołową grzanką.
Taka pomidorowa to istny rarytas. Jeśli lubisz udoskonalać tradycyjne smaki, koniecznie wypróbuj ten przepis na zupę pomidorową.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.