Carbonara - przepis na włoski obiad. Wystarczy kilka składników i kilkanaście minut, aby wyczarować cudo

Kto nie kocha makaronów? Chyba nie znam takiej osoby. Carbonara to jedno z najprostszych dań, bo do jej zrobienia potrzebnych jest tylko kilka składników. Uważajcie jednak, aby z jajka nie zrobiła się jajecznica.

Więcej włoskich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sposób na szybki obiad? U mnie zawsze pada na makaron. Można go robić na wiele sposobów i nigdy się nie nudzi. Włoska kuchnia jest jedną z najpopularniejszych w Polsce. Wcale nie trzeba mieć wielkich umiejętności kulinarnych, aby zaserwować na obiad pyszne makarony. Dziś przepis na carbonarę, którą zrobicie w kilkanaście minut.

Zobacz wideo Prawdziwa carbonara

Składniki:

  • boczek, a najlepiej guanciale (400 g)
  • makaron spaghetti (400 g)
  • jajka (3 sztuki)
  • pieprz, sól
  • natka pietruszki
  • starty ser (pecorino, grana padano, parmezan – 40 g)

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. Pamiętaj, aby zostawić około pół szklanki wody z makaronu, przyda się do sosu.
  2. Ser oraz jajka wrzuć do miski i dokładnie ze sobą wymieszaj.
  3. Następnie pokrojony boczek podsmaż na patelni. Do podsmażonego dodaj makaron oraz wodę z makaronu. Dopraw przyprawami.
  4. Aby dodać masę jajeczną należy ściągnąć patelnię z ognia, aby jajka się nie zamieniły się w jajecznicę.
  5. Dodaj masę jajeczną do patelni ściągniętej z ognia i energicznie wymieszaj.
  6. Na sam koniec posyp natką pietruszki.

Domowa carbonara to jedno z moich ulubionych dań. Nic tak nie poprawia nastroju, jak miseczka makaronu. W końcu gluten to najwierniejszy przyjaciel w ciężkie dni. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA