Omlet - przepis na pyszne i szybkie śniadanie z jajek. Prosty trik prawi, że będzie puszysty

Omlet - przepis na pyszne i pożywne śniadanie, które można ekspresowo przygotować z kilku prostych składników. Podajemy go zarówno ze słonymi jak i słodkimi dodatkami. Jednak bez względu na preferowany efekt końcowy warto znać trik, który zapewni nam puszysty, delikatny i pyszny omlet.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, który powinien zapewnić nam energię na długo. Ciekawym urozmaiceniem dla najpopularniejszych porannych dań z jajek jest przygotowanie omleta - zarówno w wersji słodkiej jak i słonej. 

Omlet ze szpinakiemOmlet - przepis na śniadanie. Lubiane warzywo doda mu charakteru

Omlet - przepis na pyszne śniadanie

Jajka królują wśród produktów śniadaniowych, można z nich przygotować wiele smacznych i zdrowych posiłków na wiele sposobów. Jednym z ciekawych przepisów na pierwszy posiłek jest omlet, który zapewni nam energię, jest pyszny i łatwy w przygotowaniu. Kluczem jest odpowiednie przygotowanie - do uzyskania puszystej i delikatnej masy jajecznej wystarczy ubić białka na sztywną pianę. Z kolei drugim sposobem jest dodatek mąki, co często jest tematem spornym w różnych przepisach. Warto pamiętać także o właściwym dobraniu dodatków oraz odpowiednim smażeniu. Słone lub słodkie składniki i ciekawe przyprawy wzbogacą smak naszego dania. 

Zobacz wideo Omlet cesarski. Przepis na śniadanie, obiad i deser

Omlet - przepis na wersję słoną i słodką

Składniki na wersję słoną: 

  • 3 jajka,
  • płaska łyżka mąki,
  • łyżka masła,
  • 40 g parmezanu lub innego sera dojrzewającego,
  • 1/3 cebuli,
  • 1/4 papryki czerwonej,
  • łyżeczka szczypiorku,
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od przygotowania jajek - białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. 
  2. Gdy białka będą odpowiednio ubite, a masa sztywna, dodajemy żółtka oraz płaską łyżkę mąki. Całość jeszcze chwilkę ubijamy mikserem na małych obrotach lub mieszamy za pomocą trzepaczki.
  3. Na rozgrzaną patelnie dodajemy masło oraz pokrojone warzywa. Podsmażamy do uzyskania złotego koloru, a następnie zalewamy masą jajeczną i smażymy na małym ogniu około 5 minut z obu stron. 
  4. Całość posypujemy szczypiorkiem i gotowe. 

Składniki na słodki omlet:

  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • łyżka mąki pszennej,
  • łyżka masła,
  • łyżeczka brązowego cukru

Sposób przygotowania: 

  1. Podobnie jak w wersji słonej, białka oddzielamy od żółtek i ze szczyptą soli ubijamy je na sztywną pianę.
  2. Gdy białka będą odpowiednio ubite, a masa sztywna, dodajemy żółtka, cukier oraz płaską łyżkę mąki i ubijamy jeszcze przez chwilę.
  3. Masę smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła, z obu stron do uzyskania złotego koloru. 
  4. Omlet podajemy z konfiturą, owocami, miodem lub innymi słodkimi dodatkami. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: