Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, który powinien zapewnić nam energię na długo. Ciekawym urozmaiceniem dla najpopularniejszych porannych dań z jajek jest przygotowanie omleta - zarówno w wersji słodkiej jak i słonej.
Omlet - przepis na śniadanie. Lubiane warzywo doda mu charakteru
Omlet - przepis na pyszne śniadanie
Jajka królują wśród produktów śniadaniowych, można z nich przygotować wiele smacznych i zdrowych posiłków na wiele sposobów. Jednym z ciekawych przepisów na pierwszy posiłek jest omlet, który zapewni nam energię, jest pyszny i łatwy w przygotowaniu. Kluczem jest odpowiednie przygotowanie - do uzyskania puszystej i delikatnej masy jajecznej wystarczy ubić białka na sztywną pianę. Z kolei drugim sposobem jest dodatek mąki, co często jest tematem spornym w różnych przepisach. Warto pamiętać także o właściwym dobraniu dodatków oraz odpowiednim smażeniu. Słone lub słodkie składniki i ciekawe przyprawy wzbogacą smak naszego dania.
Zobacz wideo
Omlet cesarski. Przepis na śniadanie, obiad i deser
Omlet - przepis na wersję słoną i słodką
Składniki na wersję słoną:
- 3 jajka,
- płaska łyżka mąki,
- łyżka masła,
- 40 g parmezanu lub innego sera dojrzewającego,
- 1/3 cebuli,
- 1/4 papryki czerwonej,
- łyżeczka szczypiorku,
- szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania jajek - białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
- Gdy białka będą odpowiednio ubite, a masa sztywna, dodajemy żółtka oraz płaską łyżkę mąki. Całość jeszcze chwilkę ubijamy mikserem na małych obrotach lub mieszamy za pomocą trzepaczki.
- Na rozgrzaną patelnie dodajemy masło oraz pokrojone warzywa. Podsmażamy do uzyskania złotego koloru, a następnie zalewamy masą jajeczną i smażymy na małym ogniu około 5 minut z obu stron.
- Całość posypujemy szczypiorkiem i gotowe.
Składniki na słodki omlet:
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- łyżka mąki pszennej,
- łyżka masła,
- łyżeczka brązowego cukru
Sposób przygotowania:
- Podobnie jak w wersji słonej, białka oddzielamy od żółtek i ze szczyptą soli ubijamy je na sztywną pianę.
- Gdy białka będą odpowiednio ubite, a masa sztywna, dodajemy żółtka, cukier oraz płaską łyżkę mąki i ubijamy jeszcze przez chwilę.
- Masę smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła, z obu stron do uzyskania złotego koloru.
- Omlet podajemy z konfiturą, owocami, miodem lub innymi słodkimi dodatkami.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc