• Link został skopiowany

Naleśniki - przepis na pyszne i sycące danie. Farsz z kurczaka sprawdzi się o każdej porze dnia

Przepis na naleśniki z farszem drobiowo-warzywnym nie jest tak skomplikowany, jaki się wydaje na pierwszy rzut oka. Przygotowanie farszu jest czasochłonne, ale jego składniki są proste i ogólnodostępne. Natomiast usmażenie ciasta na naleśniki to już kwestia kilku minut.
Naleśniki
fot. iStock/ Lawkeeper

Przepis na naleśniki z farszem mięsno-warzywnym nad się na każdą porę dnia: śniadanie, drugie śniadanie lub obiad. Przygotujemy je w niecałą godzinę, a ponadto są bardzo tanie. Warto dodać do farszu żółty ser - nie tylko wzbogaci smak, ale sprawi też, że składniki lepiej się połączą ze sobą.

Zobacz wideo Zapiekane naleśniki ze szpinakiem, ricottą i łososiem

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na naleśniki z farszem z kurczaka: potrzebne składniki

  • pełna szklanka i 2 łyżki mąki pszennej;
  • jajka średniej wielkości: 3 sztuki;
  • szklanka mleka;
  • szklanka wody;
  • olej roślinny: 4 szklanki (na smażenie farszu drobiowego i warzywnego);
  • szczypta soli.

Farsz:

  • piersi z kurczaka: 600 g;
  • żółty ser: 200 g;
  • średnia papryka: 250 g;
  • średnia cebula: 150 g;
  • większe ząbki czosnku: 2 sztuki;
  • mieszanka przypraw np. gyros: 2 łyżeczki.

Przepis na naleśniki z farszem z kurczaka i warzywami: sposób przygotowania

  1. Przed rozpoczęciem przygotowań należy wyjąć mleko i jajka z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
  2. Wrzucamy do miski wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Mieszamy przez kilka minut na gładką masę. Możemy to zrobić za pomocą rózgi kuchennej lub zmiksować za pomocą blendera ręcznego.
  3. Rozprowadzamy ciasto patelni, którą uprzednio należy rozgrzać. Smażymy na średniej mocy palnika do momentu zarumienienia się ciasta z obu stron.
  4. Pierś z kurczaka (umytą pod bieżącą wodą, pozbawioną jakichkolwiek twardych elementów) kroimy w drobne kawałeczki. Doprawiamy je dwiema łyżkami przypraw i dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni na oleju spożywczym przez ok.10 minut. Przez ten czas należy kilka razy przemieszać kawałki mięsa. Można to zrobić za pomocą drewnianej łyżki.
  5. Umyte i obrane warzywa (cebulę, czosnek i paprykę, dodatkowo oczyszczoną z gniazd nasiennych) kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy przez kolejne 10 minut na tej samej patelni, na której przygotowaliśmy kurczaka. Postępujemy analogicznie tak jak z mięsem - mieszamy całość za pomocą drewnianej miski.
  6. W osobnym naczyniu umieszczamy kawałki mięsa, warzywa oraz grubo starty żółty ser, łączymy ze sobą. Nakładamy farsz na każdy usmażony placek, który następnie składamy w rulonik.
  7. Przed podaniem dania można je podgrzać w mikrofali lub podsmażyć na patelni (opcjonalnie).

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: