Przepis na naleśniki z farszem mięsno-warzywnym nad się na każdą porę dnia: śniadanie, drugie śniadanie lub obiad. Przygotujemy je w niecałą godzinę, a ponadto są bardzo tanie. Warto dodać do farszu żółty ser - nie tylko wzbogaci smak, ale sprawi też, że składniki lepiej się połączą ze sobą.
Zobacz wideo Zapiekane naleśniki ze szpinakiem, ricottą i łososiem
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Przepis na naleśniki z farszem z kurczaka: potrzebne składniki
- pełna szklanka i 2 łyżki mąki pszennej;
- jajka średniej wielkości: 3 sztuki;
- szklanka mleka;
- szklanka wody;
- olej roślinny: 4 szklanki (na smażenie farszu drobiowego i warzywnego);
- szczypta soli.
Farsz:
- piersi z kurczaka: 600 g;
- żółty ser: 200 g;
- średnia papryka: 250 g;
- średnia cebula: 150 g;
- większe ząbki czosnku: 2 sztuki;
- mieszanka przypraw np. gyros: 2 łyżeczki.
Przepis na naleśniki z farszem z kurczaka i warzywami: sposób przygotowania
- Przed rozpoczęciem przygotowań należy wyjąć mleko i jajka z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
- Wrzucamy do miski wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Mieszamy przez kilka minut na gładką masę. Możemy to zrobić za pomocą rózgi kuchennej lub zmiksować za pomocą blendera ręcznego.
- Rozprowadzamy ciasto patelni, którą uprzednio należy rozgrzać. Smażymy na średniej mocy palnika do momentu zarumienienia się ciasta z obu stron.
- Pierś z kurczaka (umytą pod bieżącą wodą, pozbawioną jakichkolwiek twardych elementów) kroimy w drobne kawałeczki. Doprawiamy je dwiema łyżkami przypraw i dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni na oleju spożywczym przez ok.10 minut. Przez ten czas należy kilka razy przemieszać kawałki mięsa. Można to zrobić za pomocą drewnianej łyżki.
- Umyte i obrane warzywa (cebulę, czosnek i paprykę, dodatkowo oczyszczoną z gniazd nasiennych) kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy przez kolejne 10 minut na tej samej patelni, na której przygotowaliśmy kurczaka. Postępujemy analogicznie tak jak z mięsem - mieszamy całość za pomocą drewnianej miski.
- W osobnym naczyniu umieszczamy kawałki mięsa, warzywa oraz grubo starty żółty ser, łączymy ze sobą. Nakładamy farsz na każdy usmażony placek, który następnie składamy w rulonik.
- Przed podaniem dania można je podgrzać w mikrofali lub podsmażyć na patelni (opcjonalnie).
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.