Kisiel z siemienia lnianego. Ten deser nie tylko pysznie smakuje, lecz ma także niesamowite działanie

Kisiel z siemienia lnianego to zdrowy deser, który wyjątkowo smakuje i jest łatwy w przygotowaniu. Nie od dziś wiadomo, że siemię lniane to prawdziwy dar od natury. Ten niepozorny, mały dodatek do codziennej diety może korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie i samopoczucie. Sprawdź nasz przepis, poznaj szczegóły i właściwości tego rarytasu.

Więcej ciekawych i smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Siemię lniane to jeden z najlepszych, a już na pewno najtańszych, "superfoodsów". Te z pozoru zwykłe ziarenka mają wiele cennych właściwości i zastosowań. Można dodawać je do wielu dań i przekąsek lub przygotować kisiel, który nie tylko będzie słodką przekąską, lecz także pewnego rodzaju "lekarstwem" na dolegliwości. 

Siemianka swoją popularność zawdzięcza nie tylko modzie na zdrowe jedzenie, ale też rosnącemu popytowi na dania bez glutenuSiemianka - dobry zamiennik owsianki. Gotowa w 20 minut i to bez gotowania! Przepis

Kisiel z siemienia lnianego - zdrowy i smaczny deser

W codziennej diecie często zapominamy o prostych i naturalnych produktach, które dostarczają cennych minerałów. Siemię lniane, ma bardzo zbawienny wpływ dla naszego organizmu. Działa pozytywnie między innymi na nasze stawy. Dodatkowo jest źródłem dobrych składników i wspomaga pracę jelit. Wiele osób ma jednak problem z jego specyficznym smakiem i rezygnuje z tego zdrowego dodatku. Opłaca się zatem przygotować kisiel z siemienia lnianego, który nie tylko będzie smakował, lecz także zadziała kojąco na nasz organizm. Polecamy użyć świeżych owoców dobrego pochodzenia, a osoby, które chcą potraktować danie jako deser, śmiało mogą dodać odrobinę cukru lub miodu. 

Zobacz wideo Siemianka - fit śniadanie pełne energii i zdrowia

Kisiel z siemienia lnianego - przepis

Składniki: 

  • 2-3 łyżki siemienia lnianego,
  • szklanka wody,
  • garść ulubionych owoców,
  • ksylitol / syrop klonowy / miód

Sposób przygotowania: 

  1. Owoce dokładnie myjemy i przekładamy do naczynia. Dokładnie miksujemy, by miały gładką i jednolitą konsystencję. 
  2. Do rondelka przelewamy wodę i siemię lniane. Całość podgotowujemy przez około 10 minut. Pamiętamy o mieszaniu. Po tym czasie dodajemy zmiksowane owoce i ewentualny słodzik.
  3. Całość podgrzewamy i gotowe. 

Przygotowanie takiej przekąski zajmie dosłownie chwilę, a sięgając po nią, dostarczamy organizmowi wiele dobrego! Kisiel z siemienia lnianego pomoże w bólu gardła, ma kojące działanie na układ pokarmowy i urodę - świetnie wpływa też na włosy, skórę i paznokcie.

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: