Zupa kalafiorowa. Przepis z zeszytu babci

Kalafiorowa to jedna z najpopularniejszych w Polsce zup. Jest prosta do przygotowania, a co za tym idzie - powinna spodobać się wszystkim, którzy nie lubią spędzać za dużo czasu w kuchni. Sezonowego, świeżego kalafiora znajdziemy w sklepikach z warzywami od maja do listopada. To właśnie w tych miesiącach najlepiej wypróbować nasz sprawdzony przepis.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na głównej stronie Gazeta.pl.

Okres wiosenno-letni to prawdziwy raj dla wielbicieli świeżych warzyw i owoców. Nawet w małych, osiedlowych sklepikach dostaniemy wyśmienite szparagi, rabarbar i kalafiora. Ten ostatni warto wykorzystać do przyrządzenia wyśmienitej zupy. W naszym przepisie dzielimy się recepturą babci, która do dania dodawała podsmażone ziemniaki i warzywa. 

Szparagi są bardzo dobrym dodatkiem do wielu potraw, lecz dla wielu osób są one problematyczne do przygotowania.Błyskawiczne szparagi z patelni. Wystarczy 10 minut i cztery składniki

Zupa kalafiorowa - przepis. Tego będziesz potrzebować

  • duży kalafior,
  • dwie marchewki,
  • pietruszka,
  • 1/4 selera,
  • por (razem z zieloną częścią),
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół kilograma kurczaka (najlepiej skrzydełka),
  • 5 młodych ziemniaków,
  • 5 łyżek masła,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • sól, pieprz kolorowy mielony,
  • śmietana 18 proc.,
  • świeży koperek
  • opalona cebula. 

botwinkaBotwinka przepis na wiosenną zupę pełną zdrowia. Zobacz jak ją przygotować

Sposób przygotowania

1. Kurczaka dokładnie umyj i umieść w dużym garnku. Zalej około trzema litrami zimnej wody, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj około 20 minut i zbierz szumowiny,

2. W tym czasie przygotuj warzywa. Kalafiora umyj i podziel na różyczki,

3. Resztę warzyw pokrój w małą kostkę,

4. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż warzywa (około 10 minut, raz na jakiś czas mieszając). Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek,

5. Do gotującego się wywaru dodaj opaloną cebulę, kalafiora i podsmażone na maśle warzywa,

6. Zupę gotuj na małym ogniu kolejne 20 minut. Dopraw solą i pieprzem,

7. Pod koniec gotowania zahartuj śmietanę 1 chochelką gorącej zupy, a następnie dodaj do wywaru. Zagotuj,

8. Zupę serwuj posypaną koperkiem.

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: