Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na głównej stronie Gazeta.pl.
Okres wiosenno-letni to prawdziwy raj dla wielbicieli świeżych warzyw i owoców. Nawet w małych, osiedlowych sklepikach dostaniemy wyśmienite szparagi, rabarbar i kalafiora. Ten ostatni warto wykorzystać do przyrządzenia wyśmienitej zupy. W naszym przepisie dzielimy się recepturą babci, która do dania dodawała podsmażone ziemniaki i warzywa.
1. Kurczaka dokładnie umyj i umieść w dużym garnku. Zalej około trzema litrami zimnej wody, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj około 20 minut i zbierz szumowiny,
2. W tym czasie przygotuj warzywa. Kalafiora umyj i podziel na różyczki,
3. Resztę warzyw pokrój w małą kostkę,
4. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż warzywa (około 10 minut, raz na jakiś czas mieszając). Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek,
5. Do gotującego się wywaru dodaj opaloną cebulę, kalafiora i podsmażone na maśle warzywa,
6. Zupę gotuj na małym ogniu kolejne 20 minut. Dopraw solą i pieprzem,
7. Pod koniec gotowania zahartuj śmietanę 1 chochelką gorącej zupy, a następnie dodaj do wywaru. Zagotuj,
8. Zupę serwuj posypaną koperkiem.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.