Brownie - przepis na najbardziej czekoladowy deser. Będzie mięciutkie i gliniaste, a to wszystko w pół godziny

Brownie to sposób na zły humor, złamane serce czy złośliwą teściową. Ten deser działa jak plaster na skołatane nerwy, a to dlatego, że jest w nim tyle czekolady, że nasz układ nerwowy szaleje od nadmiaru hormonów szczęścia. Jak zrobić pyszne, gliniaste brownie? Nasz przepis jest najprostszy z prostych.

Więcej przepisów na obłędne desery znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na brownie równa się przepisowi na szczęście. To ciasto jest tak pyszne, że słowa nie mogą tego oddać, zatem nie czekajmy - rozgrzej piekarnik i bierzemy się do roboty.

Brownie - przepis na najbardziej czekoladowy deser świata

Składniki:

  • 200 g deserowej lub gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 250 g cukru
  • 140 g mąki pszennej
  • 3 ciepłe jajka
  • odrobina soli
  • 100 g czekolady na wierzch

Brownie - prosty sposób wykonania

Z racji tego, że przygotowanie brownie jest proste i szybkie, na początku pracy rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni.

  1. Masło włóż do rondelka i rozpuść je. Możesz wcześniej pokroić je na kawałki. Dodaj połamaną czekoladę i rozpuść całość. Nie dopuść do wrzenia. Kiedy masa będzie płynna, zdejmij rondelek z palnika.
  2. Do miski wbij jajka i dodaj cukier. Za pomocą miksera ubij je na puszysty kogel-mogel. Następnie ostrożnie wlej rozpuszczoną czekoladę z masłem, cały czas mieszając.
  3. Przesiej mąkę oraz szczyptę soli i wymieszaj całość szpatułką, tylko do połączenia składników.
  4. Przygotuj formę do pieczenia (wymiary powinny być zbliżone do 21 × 28) i wysmaruj ją masłem. Ostrożnie przelej ciasto na brownie i na wierzch dodaj pokruszoną lub drobno posiekaną czekoladę (możesz połączyć czekoladę deserową i mleczną)
  5. Brownie piecz przez pół godziny. Po ostudzeniu pokrój na małe kawałki i ciesz się czekoladową rozkoszą.

Takie brownie to deser idealny. Jeśli nawet nie czujesz się cukierniczym wyjadaczem, to ciasto na pewno ci się uda.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA