Szparagi - zupa krem, którą zrobisz w 20 minut. Francuski ser zagwarantuje boski smak

Szparagi to warzywo, dzięki któremu mamy pewność, że wiosna lubi nas karmić. Przepisów na szparagi jest mnóstwo, ale dziś mamy dla was prawdziwą perełkę - aromatyczną zupę krem, której wykonanie zajmuje 20 minut. Gwarancją boskiego smaku jest ser - aromatyczny francuskie Brie.

Więcej przepisów ze szparagami w roli głównej znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Szparagowa zupa krem to przepis, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Lista składników jest krótka, czas wykonania to ok. 20 minut, a smak tego dania jest naprawdę wyjątkowy. Dzięki naszemu przepisowi zamienisz własną jadalnię w najlepszą restaurację.

Szparagi - zupa krem z serem Brie

Składniki:

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • ok. 1,5 l bulionu warzywnego lub lekkiego rosołu
  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 130 g francuskiego sera Brie
  • świeża bazylia (jedna garść listków)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • masło

Zupa krem ze szparagów - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania szparagów. Opłucz je i odłam zdrewniałe końcówki. Pod naciskiem złamią się w odpowiednim miejscu. Następnie pokrój je na kawałki, by szybciej się ugotowały.
  2. Przygotuj szeroki garnek i rozgrzej w nim 2 łyżki masła. Następnie dodaj posiekaną cebulę, chwilę ją podsmażaj, aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Kiedy czosnek uwolni swój aromat, dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę. Smaż na średnim ogniu ok. 3 minut. Następnie dodaj pokrojone łodygi szparagów, dołóż łyżkę masła i zwiększ moc palnika. Podsmażaj przez kolejne 3-4 minuty, co chwilę mieszając.
  3. Podsmażone warzywa zlej gorącym bulionem. Dodaj główki szparagów i dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
  4. Śmietankę wlej do rondelka, dodaj pokrojony ser, liście bazylii i kilka chochelek czystego wywaru. Zmiksuj całość na gładką masę, następnie cienką strużką wlej do zupy, cały czas mieszając. Na koniec dopraw do smaku gałką muszkatołową. 
  5.  Za pomocą blendera zmiksuj zupę na gładki krem. Podawaj w towarzystwie grzanek lub płatków migdałowych.

Wskazówka: Zamiast sera Brie, z powodzeniem możesz użyć także sera Camembert. Zupa będzie wówczas odrobinę intensywniejsza, ale wciąż bardzo smaczna.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: