Przepis na doradę nie musi wiązać się z przygotowywaniem specjalnej marynaty. Wystarczą zupełnie podstawowe przyprawy (pieprz i sól), dwie gałązki rozmarynu na każdą sztukę, które dodają pikanterii smaku... i gotowe. Warto wspomnieć, że spożywanie tych morskich ryb jest polecane w profilaktyce chorób układu krążenia, jak miażdżyca, nadciśnienie, zawały i choroby niedokrwiennych mięśnia sercowego (według: medonet). Poza tym są ważnym źródłem witamin z grupy B oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Zobacz wideo
Chrupiąca ryba z sosem tatarskim [PRZEPIS]
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Prosty przepis na doradę z piekarnika. Wystarczy tylko kilka składników
- wypatroszone i oczyszczone dorady: 2 sztuki;
- sok z cytryny: 2 łyżki;
- gałązki rozmarynu: 4 sztuki;
- olej albo oliwa z oliwek
- sól,
- pieprz.
Zupa rybna. Przepis z warzywami i mintajem w roli głównej
Przygotowanie nie zajmuje dłużej niż 40 minut. Co musisz zrobić?
- Zacznij od umycia ryb i osuszenia ich ręcznikiem papierowym. Natrzyj je olejem, solą i pieprzem - zarówno w środku, jak i na zewnątrz.
- Ułóż dorady na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- Umieść wewnątrz po gałązce rozmarynu. Na wierzchu każdej ze sztuk ułóż jeszcze jedną. Polej całe ryby sokiem z cytryny.
- Włóż przygotowane danie do piekarnika nagrzanego na 200 stopni Celsjusza, piecz przez około pół godziny.
- Po upływie tego czasu wyjmij potrawę i podaj do stołu.
Z czym komponują się dorady: salsa pomidorowa i podsmażona kapusta, frytki, sałatki ze świeżych warzyw, ryż, bataty.
Jak usunąć nieprzyjemny zapach ryby? Potrzebujesz jednego składnika
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc