Przepis na szybki obiad z niczego. Kartofle zapiekane z szynką i serem. Danie jest proste, ale efektowne

Lodówka świeci pustkami, na głowie mnóstwo spraw, a ty nie masz czasu na zakupy i gotowanie? Znamy to, dlatego przygotowaliśmy przepis na obiad, który możesz wykonać z tego co masz pod ręką.
Zobacz wideo Przepis na szybki obiad z niczego. Kartofle zapiekane z szynką i serem

Myśląc o szybkim obiedzie z niczego, najczęściej do głowy przychodzą pomysły połączenia makaronu z sosem pomidorowym, czy szpinakiem. Tym razem mamy inną propozycję, równie sycącą i łatwą w wykonaniu i nieziemsko smaczną.

Ziemniaki zapiekane w piekarniku

Szybkie obiady zyskują na popularności. Ich prostota pozwala nie tylko na oszczędność czasu, ale także na zjedzenie czegoś smacznego, bez wkładania w to większego wysiłku. Takim przykładem jest właśnie przepis na ziemniaczki zapiekane z serem i szynką. Ten pomysł jest tak uniwersalny, że nawet jeśli zabraknie jakiegoś składnika, to zawsze można zastąpić go innym. Zamiast szynki, można dodać paprykę, brokuł, szparagi czy inne ulubione warzywo.

Sałatka z dodatkamiPełnowartościowe sałatki to idealny pomysł na szybką przekąskę

 Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki oliwi/oleju
  • 250 g sera żółtego
  • 200 g szynki (opcjonalnie: papryka czerwona, brokuł, szparagi)
  • oregano
  • czarny pieprz
  • sól
  • słodka papryka 

Kisiel z siemienia lnianegoKisiel z siemienia lnianego - deser, który ma zbawienne działanie

Zapiekane ziemniaki-wykonanie

  1. Ziemniaki obieramy ze skórki, (w przypadku młodych ziemniaków możemy je dokładnie umyć pod bieżącą wodą).
  2. Kroimy w plasterki i układamy w uprzednio posmarowanym oliwą, naczyniu żaroodpornym. 
  3. Ziemniaki skrapiamy lekko oliwą, posypując je przy tym wybranymi ziołami. Całość mieszamy dłońmi tak, aby oliwa z przyprawami pokryła wszystkie ziemniaki.
  4. Kroimy szynkę w kostkę i układamy na ziemniakach. 
  5. Całość przykrywamy plastrami sera, bądź serem startym na tarce. Ważne, aby ser pokrywał szczelnie całość, dzięki czemu uzyskamy chrupiącą skorupkę. 
  6. Tak przygotowaną potrawę, okrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnia (180 stopni), na około 35 minut. Po tym czasie należy zdjąć folię i piec jeszcze przez 15 minut. 

Więcej ciekawych i smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: