Zobacz wideo
Clafoutis z rabarbarem
Czekolada zawsze poprawia nastrój stąd nic dziwnego, że ma tak wielu miłośników. Choć ciast czekoladowych jest bardzo dużo i wciąż powstają nowe przepisy to jednak dawny, tradycyjny przysmak na nowo zyskuje uznanie kolejnych pokoleń.
Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Murzynek, przepis na szybkie ciasto czekoladowe
Murzynek, bo pod taką nazwą znane jest to ciasto. Wykonywany był z wielu przeróżnych przepisów, a każda gospodyni uważa swój za najlepszy. Ale czy na pewno? Oto przepis na miękki, puszysty, a zarazem wilgotny murzynek.
SKŁADNIKI:
- 4 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
- 1 ½ szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- ½ szklanki oleju
Murzynek, wykonanie ciasta:
- Mąkę przesiewamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, kakao.
- Wbijamy jajka. Wlewamy mleko i olej
- Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej przy użyciu miksera, tak aby wszystkie składniki się dokładnie się połączyły. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji możemy dosypać ulubione bakalie a całość wymieszać za pomocą łyżki.
- Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Ostrożnie wlej ciasto.
- Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 50 minut.
Polewa czekoladowa
SKŁADNIKI:
- 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 50 g masła
- 50 ml mleka
Wykonanie:
- Do wysokiego naczynia wlać niewielką ilość wody
- Nałożyć na wierzch garnka miseczkę tak, aby nie dotykała wody, także w trakcie gotowania (to bardzo ważne).
- Do miseczki wrzucić czekoladę masło i mleko.
- Podgrzewać na wolnym ogniu cały czas mieszając.
- Po uzyskaniu płynnej konsystencji polać wierzch upieczonego ciasta.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.