Więcej wiosennych przepisów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Młoda kapusta to prawdziwy smak wiosny. Razem ze szparagami, botwiną czy rabarbarem wiedzie prym wśród dań przygotowanych o tej porze roku. Warto sięgnąć po nią, dopóki trwa sezon i przygotować z niej najlepszy, naszym zdaniem, dodatek do dań głównych. W towarzystwie waszego ulubionego mięsa świetnie sprawdzi się chociażby młoda kapusta zasmażana. Poniżej znajdziecie przepis.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Obieramy kapustę z wierzchnich, odstających liści. Myjemy ją, a następnie kroimy na cztery części. Usuwamy biały głąb, a to, co zostanie, szatkujemy. Kapustę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy pieprz i sól. Gotujemy na niedużym ogniu pod przykryciem, aż kapusta zmięknie.
Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy razem przez kilka minut. Dodajemy do miękkiej kapusty razem z posiekanym koperkiem, sokiem z cytryny, zielem angielskim i listkiem laurowym. Gotujemy dalej, ale już bez przykrycia.
Teraz pora na zasmażkę. Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Następnie dolewamy trochę wody z gotowania kapusty i jeszcze raz mieszamy. Zasmażkę dodajemy do kapusty, mieszamy i wyłączamy ogień pod garnkiem.
Młoda kapusta zasmażana to niejedyne danie, które możecie przygotować. Przetestujecie również przepisy na bigos z młodej kapusty albo kapuśniak z młodej kapusty. Jeśli jesteście fanami tego warzywa, z pewnością się nie zawiedziecie.
****
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.