Najlepsze dania ze szparagami w roli głównej. Nie tylko z jajkiem w koszulce

Jakie są najsmaczniejsze dania ze szparagami? Można z nich zrobić bardzo różne potrawy: od zup po pyszne zapiekanki. Podpowiadamy, co pysznego zrobić ze szparagów - zarówno białych, jak i zielonych.

Więcej przepisów na dania z sezonowych warzyw znajdziesz na naszej stronie głównej

Szparagi to warzywo sezonowe, na które czekamy przez cały rok. Kiedy nadchodzi wiosna, a pędy pojawiają się na straganach, trudno oprzeć się pokusie. Jakie dania przygotowywać ze szparagów? W końcu nie można ich ciągle jeść owiniętych w boczek lub z jajkiem w koszulce. Mamy dla was trzy pyszne pomysły na potrawy ze szparagami.

Quiche ze szparagami - przepis

Składniki:

Na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g zimnego masła,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki wody,
  • sól

Na nadzienie:

  • 300 g szparagów (zielonych lub białych),
  • 100 g sera pleśniowego,
  • 2 jajka,
  • 150 g śmietanki 30%,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • biały pieprz

Jak zrobić quiche ze szparagami?

Przygotowujemy ciasto. Osoloną mąkę wyrabiamy krótko z jajkami i zimnym masłem pokrojonym na kawałki. Dodajemy 1-2 łyżki wody i całość zagniatamy w kulę. Owijamy w folię lub w czystą ściereczkę i chowamy do lodówki na pół godziny.

Przygotowujemy szparagi. Myjemy je dokładnie, białe obieramy ze skórki i odkrawamy końcówki, zielonym odłamujemy zdrewniałe końce. Pędy gotujemy w osolonej wodzie przez 8-10 minut, by były al dente. Odcedzamy je dokładnie.

Jajka rozkłócamy ze śmietanką, rozdrobnionym czosnkiem gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem. Dodajemy pokruszony lub pokrojony ser pleśniowy.

Zobacz wideo Frytki szparagowe [HAPS VEGE]

Ciasto wyjmujemy z lodówki i wyklejamy nim okrągłą formę (najlepiej użyć takiej na tartę). Ugotowane szparagi, pokrojone na mniejsze kawałki rozkładamy na kruchym spodzie, a następnie zalewamy wszystko masą śmietanowo-jajeczną. Tak przygotowany quiche pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 190 st. C.

Risotto ze szparagami - przepis

Składniki:

  • 500 g szparagów (białych lub zielonych),
  • 2 szklanki ryżu arborio,
  • 1-1,2 l wywaru warzywnego lub drobiowego (można użyć bulionu ze słoiczka, proszku lub ostatecznie z kostki),
  • 1 lampka białego wina (można użyć bezalkoholowego),
  • 1/2 szklanki tartego sera (parmezanu, Grana Padano),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 50 g masła,
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić risotto ze szparagami?

Szparagi dokładnie myjemy, białe obieramy ze skórki i odłamujemy im końcówki, zielonym tylko odłamujemy końce. Pędy kroimy na kawałki o długości 1,5-2 cm. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy szparagi oraz ryż. Wszystko mieszamy i krótko przesmażamy. Następnie wlewamy odrobinę bulionu. Gdy ryż wchłonie pierwszą porcję, wlewamy kolejną, postępujemy tak, aż stanie się al dente. Wtedy wlewamy wino, dodajemy rozdrobniony czosnek i ser. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Sałatka ze szparagami i truskawkami - przepis

Składniki:

  • 300 g zielonych szparagów,
  • 200 g truskawek,
  • opakowanie miksu sałat (najlepiej ze szpinakiem lub z rukolą),
  • 150 g sera pleśniowego lub koziego,
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 łyżka sosu sojowego

Jak zrobić sałatkę ze szparagami i truskawkami?

Zielone szparagi dokładnie myjemy, odłamujemy im końce. Pędy blanszujemy (wrzucamy do wrzącej wody na 2 minuty, a potem przelewamy lodowatą wodą). Kroimy je na kawałki o długości 2-3 cm.

Truskawki dokładnie myjemy i kroimy w połówki. Do miski wsypujemy miks sałat, dodajemy szparagi, truskawki, posiekane orzechy i pokruszony ser. W kubku łączymy oliwę, ocet balsamiczny i sos sojowy. Polewamy składniki, wszystko razem mieszamy. Sałatkę podajemy ze świeżym pieczywem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.