Więcej przepisów na dania z sezonowych warzyw znajdziesz na naszej stronie głównej
Szparagi to warzywo sezonowe, na które czekamy przez cały rok. Kiedy nadchodzi wiosna, a pędy pojawiają się na straganach, trudno oprzeć się pokusie. Jakie dania przygotowywać ze szparagów? W końcu nie można ich ciągle jeść owiniętych w boczek lub z jajkiem w koszulce. Mamy dla was trzy pyszne pomysły na potrawy ze szparagami.
Składniki:
Na ciasto:
Na nadzienie:
Przygotowujemy ciasto. Osoloną mąkę wyrabiamy krótko z jajkami i zimnym masłem pokrojonym na kawałki. Dodajemy 1-2 łyżki wody i całość zagniatamy w kulę. Owijamy w folię lub w czystą ściereczkę i chowamy do lodówki na pół godziny.
Przygotowujemy szparagi. Myjemy je dokładnie, białe obieramy ze skórki i odkrawamy końcówki, zielonym odłamujemy zdrewniałe końce. Pędy gotujemy w osolonej wodzie przez 8-10 minut, by były al dente. Odcedzamy je dokładnie.
Jajka rozkłócamy ze śmietanką, rozdrobnionym czosnkiem gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem. Dodajemy pokruszony lub pokrojony ser pleśniowy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wyklejamy nim okrągłą formę (najlepiej użyć takiej na tartę). Ugotowane szparagi, pokrojone na mniejsze kawałki rozkładamy na kruchym spodzie, a następnie zalewamy wszystko masą śmietanowo-jajeczną. Tak przygotowany quiche pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 190 st. C.
Składniki:
Szparagi dokładnie myjemy, białe obieramy ze skórki i odłamujemy im końcówki, zielonym tylko odłamujemy końce. Pędy kroimy na kawałki o długości 1,5-2 cm. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy szparagi oraz ryż. Wszystko mieszamy i krótko przesmażamy. Następnie wlewamy odrobinę bulionu. Gdy ryż wchłonie pierwszą porcję, wlewamy kolejną, postępujemy tak, aż stanie się al dente. Wtedy wlewamy wino, dodajemy rozdrobniony czosnek i ser. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Składniki:
Zielone szparagi dokładnie myjemy, odłamujemy im końce. Pędy blanszujemy (wrzucamy do wrzącej wody na 2 minuty, a potem przelewamy lodowatą wodą). Kroimy je na kawałki o długości 2-3 cm.
Truskawki dokładnie myjemy i kroimy w połówki. Do miski wsypujemy miks sałat, dodajemy szparagi, truskawki, posiekane orzechy i pokruszony ser. W kubku łączymy oliwę, ocet balsamiczny i sos sojowy. Polewamy składniki, wszystko razem mieszamy. Sałatkę podajemy ze świeżym pieczywem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.