Jak zrobić perfekcyjne pieczone ziemniaki? Triki, dzięki którym będą pyszne i chrupiące

Co zrobić, żeby pieczone ziemniaki były chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku? Jest kilka sposobów, by smakowały po prostu nieziemsko. Podpowiadamy wam, jak przyrządzić najsmaczniejsze pieczone ziemniaki.

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej

Pieczone ziemniaki to doskonały dodatek do lekkiego obiadu. Większe sztuki można również upiec i podać tradycyjnie z gzikiem (twarożkiem) lub nafaszerować je innymi ulubionymi dodatkami. Mamy dziś dla was kilka wskazówek, dzięki którym upieczecie najsmaczniejsze ziemniaki na świecie.

Dobry wybór

O dobry obiad dbamy już na zakupach. Jeśli kupujecie ziemniaki do pieczenia, wybierzcie te typu kulinarnego "B". To m.in. odmiany Irga, Irys i Gala. Na szczęście są one bardzo popularne i nie będzie trudu z ich znalezieniem. Takie ziemniaki mają wystarczającą zawartość skrobi, by dobrze zmięknąć po upieczeniu, a jednocześnie nie kruszyć się i nie rozpadać.

Do pieczenia nadają się także młode i wczesne ziemniaki. Należy pamiętać, by je dobrze przygotować!

Bez piasku w zębach

Ziemniaki przed pieczeniem należy oczywiście umyć. Jest to bardzo ważne zwłaszcza w wypadku ziemniaków młodych i wczesnych, ponieważ są one pokryte sporą ilością ziemi. Te starsze zwykle decydujemy się obrać, ale młode ze skórką smakują wprost rewelacyjnie. Warunek jest jeden - to skórka ma chrupać, a nie piasek.

Sucha skórka

Najlepszy efekt osiągniemy, gdy skórka ziemniaków będzie dobrze osuszona. Ziemniaki po myciu muszą obeschnąć. Niektórzy decydują się na użycie mąki. Wystarczy cienka warstwa - bulwy najpierw obtaczamy w oleju z przyprawami, a potem obsypujemy odrobiną mąki. Można także po prostu obtoczyć je w mieszance suchych przypraw.

Zapobiec eksplozji

Jeśli decydujecie się na upieczenie ziemniaków w całości, pamiętajcie, by je trochę ponakłuwać. Woda parująca podczas pieczenia może je po prostu rozsadzić!

Zobacz wideo Pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowym i warzywami

Długość pieczenia

Długość pieczenia ziemniaków różni się w zależności od tego, czy pokroiliśmy je na kawałki, czy pieczemy w całości. W temperaturze 200 st. C całe bulwy pieczemy przez 50-60 minut, a pokrojone w ćwiartki - 30-40 minut.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA