Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej
Pieczone ziemniaki to doskonały dodatek do lekkiego obiadu. Większe sztuki można również upiec i podać tradycyjnie z gzikiem (twarożkiem) lub nafaszerować je innymi ulubionymi dodatkami. Mamy dziś dla was kilka wskazówek, dzięki którym upieczecie najsmaczniejsze ziemniaki na świecie.
O dobry obiad dbamy już na zakupach. Jeśli kupujecie ziemniaki do pieczenia, wybierzcie te typu kulinarnego "B". To m.in. odmiany Irga, Irys i Gala. Na szczęście są one bardzo popularne i nie będzie trudu z ich znalezieniem. Takie ziemniaki mają wystarczającą zawartość skrobi, by dobrze zmięknąć po upieczeniu, a jednocześnie nie kruszyć się i nie rozpadać.
Do pieczenia nadają się także młode i wczesne ziemniaki. Należy pamiętać, by je dobrze przygotować!
Ziemniaki przed pieczeniem należy oczywiście umyć. Jest to bardzo ważne zwłaszcza w wypadku ziemniaków młodych i wczesnych, ponieważ są one pokryte sporą ilością ziemi. Te starsze zwykle decydujemy się obrać, ale młode ze skórką smakują wprost rewelacyjnie. Warunek jest jeden - to skórka ma chrupać, a nie piasek.
Najlepszy efekt osiągniemy, gdy skórka ziemniaków będzie dobrze osuszona. Ziemniaki po myciu muszą obeschnąć. Niektórzy decydują się na użycie mąki. Wystarczy cienka warstwa - bulwy najpierw obtaczamy w oleju z przyprawami, a potem obsypujemy odrobiną mąki. Można także po prostu obtoczyć je w mieszance suchych przypraw.
Jeśli decydujecie się na upieczenie ziemniaków w całości, pamiętajcie, by je trochę ponakłuwać. Woda parująca podczas pieczenia może je po prostu rozsadzić!
Długość pieczenia ziemniaków różni się w zależności od tego, czy pokroiliśmy je na kawałki, czy pieczemy w całości. W temperaturze 200 st. C całe bulwy pieczemy przez 50-60 minut, a pokrojone w ćwiartki - 30-40 minut.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.