Szybkie ciasto z rabarbarem. Puszysty i lekki deser, który przygotujesz w kilka minut

Szybkie ciasto z rabarbarem to idealny pomysł na letni deser. Słodycz wypieku przełamana nieco kwaskowatym rabarbarem sprawi, że sięgną po niego nawet wymagający smakosze!

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Zobacz wideo Rabarbar kojarzy nam się z pysznymi ciastami babci. Wiedzieliście, że jest taki zdrowy?

Sezon na rabarbar trwa już od kwietnia. Z rośliny tej często przygotowujemy kompoty i poncz. Można ją wykorzystać także do deserów. Jej kwaskowaty smak idealnie przełamuje słodycz wypieku, warto więc pokusić się o upieczenie szybkiego ciasta z rabarbarem. Potrzebujemy niewiele czasu, by to zrobić, a przepis jest banalnie prosty, więc z pewnością poradzi sobie z nim nawet największy kuchenny laik.

NaleśnikiSprawdzony przepis na naleśniki w wersji fit. Smakują obłędnie!

Szybkie ciasto z rabarbarem. Składniki z pewnością masz w swojej kuchni

Przygotuj:

  • 500 g rabarbaru,
  • szklankę drobnego cukru, 
  • cztery jajka w temperaturze pokojowej,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • cukier wanilinowy,
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego,
  • łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • cukier puder do posypania.

Ziemniaki pieczone z grillaJak zrobić perfekcyjne pieczone ziemniaki? Będą pyszne i chrupiące

Deser z rabarbarem przygotujesz w kilka minut

  1. Rabarbar umyj i osusz. Odetnij liście, a łodygi pokrój na plasterki.
  2. Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ubijaj przez 10 minut na najwyższych obrotach.
  3. Cienkim strumieniem dolewaj olej. Cały czas miksuj.
  4. Przesiej 1/3 mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i sodą do masy. Wymieszaj szpatułką lub zmniejsz obroty miksera do minimum. Tę czynność powtórz jeszcze dwa razy.
  5. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze poukładaj rabarbar, a całość posyp cynamonem. 
  6. Piecz przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Zanim wyciągniesz ciasto z piekarnika, sprawdź patyczkiem, czy jest już gotowe. Jeśli patyczek jest suchy, spokojnie możesz wyłączyć piekarnik. 
  7. Przed pokrojeniem i podaniem wypieku, posyp go cukrem pudrem. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: