Więcej przepisów na placuszki z owocami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli chodzi o najlepszy przepis na śniadanie czy też podwieczorek, zawsze polecamy racuchy. Dziś jednak mamy dla was coś wyjątkowego, coś, co bosko smakuje wakacjami. Racuchy, czy też placki z truskawkami to chyba jedna z najlepszych rzeczy z dodatkiem truskawek. Zrobisz je w kilka chwil, a z talerzy znikną jeszcze szybciej.
Jak zrobić perfekcyjne pieczone ziemniaki? Będą pyszne i chrupiące
Przepis na racuchy z truskawkami
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 300 g serka waniliowego
- 1 średnie jajko
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru
- 15-20 dag truskawek
- szczypta soli
- 1 czubata łyżeczka sody
Racuchy - sposób wykonania:
- Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj sól, oba cukry oraz sodę i całość dokładnie wymieszaj.
- Do suchych składników dodaj serek waniliowy oraz jajko i zacznij miksować na wolnych obrotach.
- Kiedy składniki się połączą, dodaj pokrojone truskawki i wymieszaj szpatułką.
- Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej 2-3 łyżki oleju. Za pomocą głębokiej łyżki nakładaj porcję ciasta na racuszki. Smaż na średniej mocy palnika, aż z obu stron będą złote i apetyczne. Następnie przełóż je na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Góralska pierś z kurczaka. Propozycja według Ewy Wachowicz na komunię
Takie racuchy z truskawkami to najlepszy pomysł na śniadanie na słodko lub letni podwieczorek. Jeśli tak jak my kochasz truskawki, nie ma na co czekać, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.