Przepis na racuchy z najpyszniejszym letnim owocem. Szybkie i rozpływające się w ustach

Latem możemy jeść wyłącznie truskawki, czemu nie można się dziwić - pod każdą postacią te owoce są pyszne. Dziś mamy dla ciebie coś ekstra - przepis na racuchy z truskawkami. Zrobisz je w kilka minut, a będą tak pyszne, że najlepiej od razu przygotuj podwójną porcję.

Więcej przepisów na placuszki z owocami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jeśli chodzi o najlepszy przepis na śniadanie czy też podwieczorek, zawsze polecamy racuchy. Dziś jednak mamy dla was coś wyjątkowego, coś, co bosko smakuje wakacjami. Racuchy, czy też placki z truskawkami to chyba jedna z najlepszych rzeczy z dodatkiem truskawek. Zrobisz je w kilka chwil, a z talerzy znikną jeszcze szybciej.

Przepis na racuchy z truskawkami

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 300 g serka waniliowego
  • 1 średnie jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 15-20 dag truskawek
  • szczypta soli
  • 1 czubata łyżeczka sody

Racuchy - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj sól, oba cukry oraz sodę i całość dokładnie wymieszaj.
  2. Do suchych składników dodaj serek waniliowy oraz jajko i zacznij miksować na wolnych obrotach.
  3. Kiedy składniki się połączą, dodaj pokrojone truskawki i wymieszaj szpatułką.
  4. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej 2-3 łyżki oleju. Za pomocą głębokiej łyżki nakładaj porcję ciasta na racuszki. Smaż na średniej mocy palnika, aż z obu stron będą złote i apetyczne. Następnie przełóż je na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Takie racuchy z truskawkami to najlepszy pomysł na śniadanie na słodko lub letni podwieczorek. Jeśli tak jak my kochasz truskawki, nie ma na co czekać, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.