Masz problem z oddzieleniem żółtka od białka? Mamy pięć sprytnych sposobów jak to sprawnie zrobić

Oddzielanie żółtek od białek to jedna z podstawowych, kuchennych czynności. Jednak w praktyce wiele osób ma problemy z tą czynnością. Mamy pięć sprytnych sposobów na oddzielenie tych części jajka. Sprawdźcie sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Triki na szybkie obranie jajka. Znasz je wszystkie?

Jajka są potrzebne do większości wypieków, a także do wielu innych dań. Jednak często potrzebne są same żółtka bądź tylko białka. Wtedy trzeba te elementy od siebie oddzielić i tutaj zaczynają się schody. Na szczęście są sposoby, aby sprawnie oddzielać żółtka od białek. Oto pięć pomysłów na ułatwienie sobie tej czynności.

Żółtko i białkoJak można szybko i sprawnie oddzielić żółtko od białka? Weź... czosnek

Najprostsza metoda to … nasze dłonie. Zręczność też jest wymagana

Najłatwiej po prostu trzymać otwartą dłoń na naczyniem i wybić na nią jajko. Następnie poruszamy ręką tak, aby białko spłynęło do naczynia i gotowe. Niestety ta metoda wymaga nieco zręczności, zwłaszcza jeśli chcemy mieć nienaruszone żółtko. Za to jest to chyba najszybszy sposób na oddzielenie żółtka od białka.

Drugi sposób to popularny na Tik Toku trik z kawałkiem chleba. Jest bardzo prosty

Na Tik Toku modna jest sztuczka z wykorzystaniem kawałka chleba, najlepiej tostowego. Na czym polega? Wbijamy jajko do naczynia, a palce pocieramy o chleb. Teraz wystarczy chwycić żółtko i je ostrożnie przenieść do innej miseczki. Chleb ma za zadanie wchłonąć wilgoć z naszych palców, a to umożliwia "uszczypnięcie" i przeniesienie żółtka do drugiego naczynia. 

Sztuczka  z butelką jest bardzo szybka i przyjemna. Zobaczcie sami

Zabawnym i szybkim sposobem na oddzielenie żółtek od białek jest metoda z plastikową butelką. Jak to zrobić? Wbij jajko do naczynia, po czym weź plastikową butelkę i zbliż wylot szyjki do żółtka. Przyciśnij butelkę i szybko puść tak, aby butelka zassała żółtko i gotowe. 

Kolejny pomysł na oddzielenie żółtek od białek wymaga lejka. Każdy da sobie radę

Prostym sposobem na czyste białko i całe żółtko jest lejek. Wykonanie jest naprawdę łatwe - po prostu wbij jajko do lejka umieszczonego nad naczyniem. Następnie poruszaj lejkiem po okręgu, aby żółtko pozostało w kielichu, a białko spłynęło do naczynia pod spodem. 

Różowy lub perłowy kolor białka oznacza, że jajko nie nadaje się do spożyciaEksperci: kolor żółtka nie ma znaczenia, ale białku lepiej się przyjrzeć

Ostatni sposób to sitko. Zwykłe bądź specjalne do jajek. Ta metoda jest dobra do małych jajek

Na koniec przedstawiamy sposób z sitkiem. Możesz wykorzystać zwykłe lub specjalne do tego celu. Ten sposób jest polecany przede wszystkim do małych jajek, np. przepiórczych. Umieść sitko nad naczyniem i wbij jajko. Białko powinno spłynąć do miseczki, a żółtko zostać w sitku. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: