Fasolka po bretońsku - przepis babci. Wykorzystaj w swojej kuchni recepturę znaną od stuleci

Fasolka po bretońsku według przepisu naszych babć to nie relikt minionej epoki. Wręcz przeciwnie, to klasyczne danie będzie smaczną propozycją na rodzinny obiad.

Jak zrobić fasolkę po bretońsku? Najlepiej według przepisu babci! To danie jednogarnkowe jest znane w kuchni polskiej od stuleci. Fasola z dodatkiem mięsnej wkładki oraz pomidorów, które można zastąpić także koncentratem pomidorowym lub keczupem stworzą sycące, pyszne danie, które warto włączyć do swojego obiadowego menu. 

Warto także wspomnieć, że nazwa "fasolka po bretońsku" pochodzi od określenia "à la bretonne", jednak wbrew pozorom nie ma nic wspólnego z kuchnią bretońską. Oryginalne określenie oznacza po prostu danie z wykorzystaniem fasoli coco de Paimpol.

Zobacz wideo Przepis na fasolkę po bretońsku z chorizo [PROSTY SPOSÓB NA]

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl

Fasolka po bretońsku według przepisu babci: składniki

  • świeża biała fasola: 50 g (opcjonalnie konserwowa);
  • wędzony boczek: 25 dag;
  • kiełbasa: 30 dag;
  • koncentrat pomidorowy: trzy łyżki;
  • łyżeczka cukru;
  • listek laurowy;
  • ziele angielskie;
  • sól;
  • pieprz;
  • ząbek czosnku;
  • łyżeczka majeranku;
  • łyżka smalcu;
  • łyżka mąki.

Jak przygotować fasolkę po bretońsku? Postępuj według przepisu

  1. Zalej fasolkę wodą i odstaw na całą noc do namoczenia.
  2. Następnego dnia fasolkę przepłucz, a następnie zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości wraz z liściem laurowym, zielem angielskim, pokrojonym boczkiem i kiełbasą.
  3. Gdy fasola uzyska miękkość, dopraw ją cukrem, solą, pieprzem oraz majerankiem.
  4. Dodaj koncentrat pomidorowy, zasmaż mąkę na smalcu. Całość dodaj do fasolki i przypraw posiekanym czosnkiem. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA