Jak zrobić fasolkę po bretońsku? Najlepiej według przepisu babci! To danie jednogarnkowe jest znane w kuchni polskiej od stuleci. Fasola z dodatkiem mięsnej wkładki oraz pomidorów, które można zastąpić także koncentratem pomidorowym lub keczupem stworzą sycące, pyszne danie, które warto włączyć do swojego obiadowego menu.
Warto także wspomnieć, że nazwa "fasolka po bretońsku" pochodzi od określenia "à la bretonne", jednak wbrew pozorom nie ma nic wspólnego z kuchnią bretońską. Oryginalne określenie oznacza po prostu danie z wykorzystaniem fasoli coco de Paimpol.
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.