Szukasz prezentu dla swojej mamy? Przygotuj specjalne ciasto w kształcie serca na Dzień Matki

Dziś święto wszystkich mam. Wspólne chwile z pewnością osłodzi ciasto w kształcie serca. Jak przygotować taki wyjątkowy wypiek?

Ciasto na Dzień Matki to świetna propozycja na samodzielnie przygotowany prezent z okazji święta naszych mam. Najlepiej przygotować je, wykorzystując sezonowe owoce, np. truskawki, czy borówki. Jak powinien wyglądać taki domowy wypiek? Najlepiej oczywiście, aby to było ciasto w kształcie serca!

Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl

Ciasto na Dzień Matki domowej roboty: lista potrzebnych składników

  • 3/4 szklanki cukru;
  • jajka: 4 sztuki;
  • 2 łyżki wody;
  • pół szklanki mąki pszennej;
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej;
  • szczypta soli;
  • śmietana kremówka 30 procent: opakowanie;
  • śmietan-fix: 4 opakowania;
  • cukier puder: 2 łyżki;
  • cukier wanilinowy;
  • świeże truskawki: kilogram.

Ciasto w kształcie serca na Dzień Matki. Przygotujesz je w prosty sposób

  1. Wymieszaj ze sobą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, przesiej przez sito, odstaw na bok.
  2. Przystąp do wyrobienia bitej śmietany: oddziel żółtka od jajek, ubij białka na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier i żółtka, nie przestając mieszać składników.
  3. Przesianą mąkę oraz wodę dodaj do ubitej masy. Wymieszaj drewnianą łyżką.
  4. Przygotuj tortownicę w kształcie serca, spód wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Przełóż ciasto do formy, piecz w piekarniku nastawionym na temperaturę 180 stopni Celsjusza przez pół godziny.
  6. Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika odwróć ciasto do góry dnem na blat kuchenny, również wyłożony papierem. Podziel na trzy części.
  7. Umyj truskawki, usuń z nich szypułki, pokrój na drobne części.
  8. Ubijaj śmietanę, aż uzyska sztywną konsystencję. Dodaj do niej cukier puder oraz wszystkie śmietan-fixy. 
  9. Posmaruj każdą część ciasta i boki bitą śmietaną, poprzekładaj owocami.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA