Pierwszy bób jest już na bazarkach. Na razie cena odstrasza. Kiedy zaczyna się sezon i jak przygotować bób, jeśli już się skusiliście?

Na straganach zaczyna się już pojawiać bób, a jego ceny są na razie wysokie. Ile wynoszą i kiedy można spodziewać się spadków? Podpowiadamy także, co przygotować z bobu, gdy skusimy się na zakup.

Więcej inspiracji na dania z sezonowych warzyw znajdziesz na naszej stronie głównej

Wielbiciele sezonowych warzyw zacierają ręce - na straganach pojawia się już bób. Niestety ceny są na razie bardzo wysokie zarówno w hurcie, jak i na bazarkach. Kiedy bób będzie tańszy? Jaki dania przyrządzić, gdy go wreszcie kupimy?

Sezon na bób

W tym roku sezon na bób wystartował nieco wcześniej. Zwykle dzieje się to dopiero w czerwcu. Pierwsze ceny - zarówno w hurcie, jak i na straganach - mogą szokować. W hurtowniach kilogram bobu kosztuje średnio 43 zł. Więcej liczą sobie sprzedawcy na bazarkach. W jednej z trójmiejskich hal kilogram tych strączków kosztował aż 64 zł!

Chociaż sezon na bób jest stosunkowo krótki (trwa tylko do końca sierpnia), to na pewno zdążycie kupić go w lepszej cenie. Na przełomie czerwca i lipca, jeśli tylko pogoda będzie sprzyjać, ceny powinny być już znacznie bardziej przystępne.

Co zrobić z bobu?

Bób to jedno z tych warzyw, które można jeść zupełnie bez dodatków. Wystarczy ugotować go w lekko osolonej wodzie i zjeść na ciepło lub zimno, wedle preferencji ze skórką lub bez niej.

Z ugotowanego bobu można zrobić także pyszną pastę, która w smaku będzie nieco przypominała hummus. Po ugotowaniu blendujemy go po prostu na gładką masę z dodatkiem oliwy, czosnku i soli. Rozdrobniony, doprawiony bób będzie też doskonałą bazą do burgerów.

Bób sprawdza się również jako składnik risotta, zapiekanek warzywnych, przeróżnych makaronów, a także sałatek podawanych na ciepło i na zimno. Sprawdźcie przepis na jedną z nich, a po więcej inspiracji sięgnijcie do galerii.

Sałatka z bobem i pomidorkami koktajlowymi - przepis

Składniki:

  • szklanka ugotowanego, obranego bobu,
  • 120 g pomidorków koktajlowych,
  • 300 g świeżego szpinaku lub opakowanie miksu sałat,
  • 120 g sera feta,
  • garść nasion słonecznika,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka płynnego miodu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.
Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą

Jak zrobić sałatkę z bobem i pomidorkami koktajlowymi?

Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki, ser feta kruszymy. Do misy wsypujemy szpinak lub miks sałat, dodajemy ugotowany bób, ser, pomidorki. W kubku łączymy oliwę, miód, rozdrobniony czosnek, odrobinę soli i pieprzu. Polewamy sałatkę, a następnie posypujemy prażonymi nasionami słonecznika. Wszystko mieszamy, podajemy ze świeżym pieczywem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.