Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? Nie rób tego. Jest prosty trik, który ułatwi sprawę

Co zrobić z nadmiarem oleju po smażeniu? Na pewno nie należy wylewać go do odpływu! Zamiast tego podpowiadamy inne praktyczne rozwiązanie. Zobaczcie, co należy zrobić.

Więcej przydatnych trików znajdziesz na naszej stronie głównej

Po smażeniu bardzo często zostaje nam nadmiar oleju lub innego tłuszczu. Nie należy wylewać go do zlewu, ponieważ będzie osadzał się i zastygał w rurach odpływowych, co przyspieszy ich pękanie. Co zatem można z nim zrobić? Zobaczcie filmik, na którym przedstawiono ciekawe rozwiązanie.

Co zrobić z olejem po smażeniu?

Blogerka Washy_Wash z Wielkiej Brytanii pokazała na Instagramie prosty sposób na zebranie i wyrzucenie oleju po smażeniu. Po wystudzeniu patelni należy wysypać na nią sodę oczyszczoną, która wchłonie olej. Następnie drewnianą szpatułką zbieramy tłuszcz. Instagramerka przelewa następnie zawartość patelni na papier do pieczenia, zawija w kulkę i wyrzuca do kosza.

Filmik Washy_Wash możecie zobaczyć pod tym linkiem.

Inne sposoby na pozbycie się oleju

Najpopularniejszym podpowiadanym sposobem jest zebranie oleju ręcznikiem papierowym i wyrzucenie namoczonego ręcznika do kosza na zmieszane. Sposób ten działa jednak tylko wtedy, gdy tłuszczu jest stosunkowo mało.

Zobacz wideo Sposób na domowe frytki belgijskie [PRZEPIS]

Co zrobić, gdy zostaje nam duża ilość oleju, na przykład po smażeniu frytek? Jeśli planujemy kolejny posiłek na głębokim tłuszczu w najbliższym czasie, olej najlepiej zlać do pojemnika i wykorzystać ponownie. Nie może być to oczywiście olej przypalony. Tłuszcz, którego nie da się zużyć, najlepiej przelać do szczelnie zamykanych słoików i oddać do ponownego przetworzenia. Może być on przetworzony na paliwo napędowe dla pojazdów! Naczynia z olejem najlepiej oddać do PSZOK-u, czyli Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych, który znajduje się w każdej gminie. Warto wcześniej upewnić się, czy dany punkt przyjmuje takie odpady od gospodarstw domowych.

Utylizacja oleju - co na to ekspert?

Triki z internetu mogą przydatne, ale niekiedy budzą wątpliwości - zwłaszcza że zasady segregacji śmieci za granicą mogą być zupełnie inne. O metodę z zagęszczeniem tłuszczu przy użyciu sody oczyszczonej zapytaliśmy eksperta, Leszka Zagórskiego, dyrektora firmy Lekaro, odpowiedzialnej za odbiór odpadów komunalnych i przemysłowych od mieszkańców Warszawy i okolic.

- Zmiana stanu skupienia oleju na stały to ciekawy pomysł. Podpowiedziałbym jednak, żeby odpadu powstałego z sody i oleju nie zawijać w papier, ale w woreczek foliowy. Będzie to stabilniejsze, olej powinien zostać dobrze zabezpieczony przed wylaniem. Chodzi o możliwość odzyskania innych odpadów - w końcu nie wszyscy segregują śmieci poprawnie. Tłuszcz może je zabrudzić i tym samym uniemożliwić poprawną segregację już po odbiorze od mieszkańca. Z tego powodu nie można też wylewać oleju prosto do worka ze śmieciami. Tak czy siak najlepszą możliwością jest oddanie szczelnie zamkniętego pojemnika z zużytym olejem spożywczym do PSZOK-u. Warto rozejrzeć się także za MPSZOK-ami, mobilnymi punktami w miastach, do których o wiele łatwiej dojechać lub podejść.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.