• Link został skopiowany

Przepis na ciasto ucierane z truskawkami: prosty sposób na wykorzystanie owoców sezonowych

Domowe ciasto ucierane z truskawkami z wykorzystaniem kilku ogólnodostępnych produktów zawsze się udaje. Warto wypróbować je zwłaszcza teraz, kiedy zaczął się sezon na truskawki. Choć te owoce są dostępne w sklepach przez cały rok, najlepiej smakują właśnie o tej porze.
Ciasto ucierane z truskawkami
shutterstock

Ciasto ucierane z truskawkami to świetna opcja na drugie śniadanie lub popołudniowy deser. Ten domowy  wypiek jest stosunkowo niskokaloryczny (w 100 gramach truskawek znajduje się około 23 kcal), a przy tym prosty do zrobienia. Warto wspomnieć, że ciasta ucierane otrzymuje się z napowietrzonej masy jajowo-cukrowej zmieszanej z tłuszczem i mąką.

Zobacz wideo Faworki, chrusty, chrust, a po angielsku anielskie skrzydła. U nas w wersji drożdżowej

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Proste i szybkie ciasto ucierane ciasto z truskawkami: czego potrzebujemy?

  • jajka: 4 sztuki;
  • 3/4 szklanki drobnego cukru;
  • łyżeczka cukru waniliowego; 
  • pół szklanki oleju;
  • półtorej szklanki mąki tortowej - typ 450;
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia;
  • szczypta soli;
  • świeże truskawki: ok. 600 g.

Ciasto ucierane z truskawkami w kilku prostych krokach

  1. Oddzielamy białka od żółtek. Dodajemy szczyptę soli, ubijamy do uzyskania sztywnej masy. Dodajemy cukier partiami - każdą następną, gdy poprzednia się rozpuści. 
  2. Włączamy żółtka i mieszamy, aż całość uzyska jednolitą konsystencję. Wlewamy całą wymaganą zawartość oleju, ale nie gwałtownie, powoli.
  3. Mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Wsypujemy partiami do ubitej masy. Składniki należy przemieszać za pomocą drewnianej łyżki, jednak niezbyt długo. W przeciwnym razie piana może opaść, a ciasto uzyskać niewłaściwą konsystencję. 
  4. Przekładamy masę do tortownicy. Powinna mieć średnicę ok. 22-24 cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia. 
  5. Wierzch ciasta przekładamy truskawkami pokrojonymi na drobne części. 
  6. Ostatni etap to pieczenie ciasta w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza. Powinno to trwać przez około 50 minut.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: