Ciasto ucierane z truskawkami to świetna opcja na drugie śniadanie lub popołudniowy deser. Ten domowy wypiek jest stosunkowo niskokaloryczny (w 100 gramach truskawek znajduje się około 23 kcal), a przy tym prosty do zrobienia. Warto wspomnieć, że ciasta ucierane otrzymuje się z napowietrzonej masy jajowo-cukrowej zmieszanej z tłuszczem i mąką.
Zobacz wideo Faworki, chrusty, chrust, a po angielsku anielskie skrzydła. U nas w wersji drożdżowej
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Proste i szybkie ciasto ucierane ciasto z truskawkami: czego potrzebujemy?
- jajka: 4 sztuki;
- 3/4 szklanki drobnego cukru;
- łyżeczka cukru waniliowego;
- pół szklanki oleju;
- półtorej szklanki mąki tortowej - typ 450;
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia;
- szczypta soli;
- świeże truskawki: ok. 600 g.
Ciasto ucierane z truskawkami w kilku prostych krokach
- Oddzielamy białka od żółtek. Dodajemy szczyptę soli, ubijamy do uzyskania sztywnej masy. Dodajemy cukier partiami - każdą następną, gdy poprzednia się rozpuści.
- Włączamy żółtka i mieszamy, aż całość uzyska jednolitą konsystencję. Wlewamy całą wymaganą zawartość oleju, ale nie gwałtownie, powoli.
- Mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Wsypujemy partiami do ubitej masy. Składniki należy przemieszać za pomocą drewnianej łyżki, jednak niezbyt długo. W przeciwnym razie piana może opaść, a ciasto uzyskać niewłaściwą konsystencję.
- Przekładamy masę do tortownicy. Powinna mieć średnicę ok. 22-24 cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia.
- Wierzch ciasta przekładamy truskawkami pokrojonymi na drobne części.
- Ostatni etap to pieczenie ciasta w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza. Powinno to trwać przez około 50 minut.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.