Przepis na babeczki ekspresowe. Po prostu wymieszaj składniki, ale nie zapomnij o czekoladzie

Babeczki to słodkość, którą możemy jeść tonami. Dziś mamy dla ciebie megaprostą i szybką wersję ulubionego deseru. Wystarczy wymieszać składniki - wszystkie na pewno masz w kuchennych szafkach.

Więcej przepisów na błyskawiczne słodkości znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Wszyscy kochamy babeczki i nie ma się co kłócić. To ten ty deseru, który zawsze należy robić z podwójnej porcji, ponieważ znikają błyskawicznie. Dziś mamy dla ciebie przepis na babeczki, które robi się tak samo szybko, co się zajada. Nastaw piekarnik i bierzemy się do pracy.

Babeczki - przepis błyskawiczny

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej (typ 500 lub 650)
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki oleju (lub rozpuszczonego masła)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • tabliczka ulubionej czekolady

Babeczki - sposób wykonania

  1. Przygotuj dwie miski. Do jednej wsyp wszystkie suche składniki i wymieszaj. Do drugiej natomiast wbij jajka, dodaj mleko i olej. Całość zmiksuj.
  2. Do miski z suchymi składnikami stopniowo dodawaj składniki mokre, mieszając łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Mieszaj tylko do momentu, aż całość się połączy.
  3. Do gotowej masy na babeczki dodaj posiekaną lub pokruszoną na drobno czekoladę i wymieszaj.
  4. Przygotuj formę do babeczek i wyłóż ją papilotkami. Do każdej z nich wlej masę do wysokości ok. 2/3, ponieważ w trakcie pieczenia babeczki urosną.
  5. Piecz przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Takie babeczki to wspaniały prezent na Dzień Matki. Zrób je i podaruj sobie i najbliższym nieco słodkiego szczęścia.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: