Więcej przepisów na błyskawiczne słodkości znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Wszyscy kochamy babeczki i nie ma się co kłócić. To ten ty deseru, który zawsze należy robić z podwójnej porcji, ponieważ znikają błyskawicznie. Dziś mamy dla ciebie przepis na babeczki, które robi się tak samo szybko, co się zajada. Nastaw piekarnik i bierzemy się do pracy.
Babeczki - przepis błyskawiczny
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mąki pszennej (typ 500 lub 650)
- 2 jajka
- pół szklanki cukru
- pół szklanki oleju (lub rozpuszczonego masła)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- tabliczka ulubionej czekolady
Babeczki - sposób wykonania
- Przygotuj dwie miski. Do jednej wsyp wszystkie suche składniki i wymieszaj. Do drugiej natomiast wbij jajka, dodaj mleko i olej. Całość zmiksuj.
- Do miski z suchymi składnikami stopniowo dodawaj składniki mokre, mieszając łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Mieszaj tylko do momentu, aż całość się połączy.
- Do gotowej masy na babeczki dodaj posiekaną lub pokruszoną na drobno czekoladę i wymieszaj.
- Przygotuj formę do babeczek i wyłóż ją papilotkami. Do każdej z nich wlej masę do wysokości ok. 2/3, ponieważ w trakcie pieczenia babeczki urosną.
- Piecz przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Takie babeczki to wspaniały prezent na Dzień Matki. Zrób je i podaruj sobie i najbliższym nieco słodkiego szczęścia.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.