Grillowane warzywa można serwować zarówno jako dodatek do mięs, jak i samodzielne danie. Ich smak docenią nie tylko zwolennicy diet bezmięsnych, ale również np. osoby na diecie odchudzającej. Tak naprawdę jednak mogą przypaść do gustu każdemu. Warzywa z grilla nie wymagają skomplikowanej marynaty: wystarczy czosnek i podstawowe przyprawy.
Zobacz wideo Witaminy z grilla - szaszłyki z łososiem i warzywami
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Grillowane warzywa i prosta marynata: potrzebne składniki
- cukinia;
- papryka: czerwona i żółta;
- małe pieczarki;
- młode marchewki: 4 sztuki;
- bataty;
- czosnek: 3 sztuki;
- oliwa z oliwek;
- ocet balsamiczny: 2 łyżki;
- posiekane świeże zioła: bazylia, tymianek, rozmaryn;
- pieprz;
- sól;
- szczypta brązowego cukru (niekoniecznie).
Grillowane warzywa w kilku prostych krokach. Co trzeba zrobić?
- Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i opłukujemy. Cukinię kroimy w plastry o grubości około 1 centymetra, paprykę opróżniamy z nasion i dzielimy na duże kawałki. Młodą marchewkę dzielimy wzdłuż na pół, bataty - na plasterki grubości pół centymetra.
- Przystępujemy do przygotowania marynaty. W tym celu należy przecisnąć czosnek przez praskę, dodać sześć łyżek oliwy z oliwek, dwie łyżki octu balsamicznego oraz zioła i przyprawy. Ten etap kończymy na dokładnym przemieszaniu składników.
- Smarujemy dokładnie warzywa z marynatą i pozostawiamy na - mniej więcej - dwie, trzy godziny.
- Wrzucamy warzywa na rozgrzanego grilla, i zostawiamy do momentu, w którym zrobią się miękkie. Powinno to zająć ok. pół godziny.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.