Grillowane warzywa: prosty przepis na pyszny obiad. Nie tylko dla wegetarian

Wiosna to otwarcie sezonu grillowego. Wtedy również na rynku pojawia się najwięcej sezonowych przysmaków. Dlaczego by nie połączyć tych dwóch rzeczy i nie wypróbować prostego przepisu na grillowane warzywa?

Grillowane warzywa można serwować zarówno jako dodatek do mięs, jak i samodzielne danie. Ich smak docenią nie tylko zwolennicy diet bezmięsnych, ale również np. osoby na diecie odchudzającej. Tak naprawdę jednak mogą przypaść do gustu każdemu. Warzywa z grilla nie wymagają skomplikowanej marynaty: wystarczy czosnek i podstawowe przyprawy.

Zobacz wideo Witaminy z grilla - szaszłyki z łososiem i warzywami

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Grillowane warzywa i prosta marynata: potrzebne składniki

  • cukinia;
  • papryka: czerwona i żółta;
  • małe pieczarki;
  • młode marchewki: 4 sztuki;
  • bataty;
  • czosnek: 3 sztuki;
  • oliwa z oliwek;
  • ocet balsamiczny: 2 łyżki;
  • posiekane świeże zioła: bazylia, tymianek, rozmaryn;
  • pieprz;
  • sól;
  • szczypta brązowego cukru (niekoniecznie).

Grillowane warzywa- sprawdź, czy nie popełniasz popularnych błędów. Zdjęcie ilustracyjneGrillowane warzywa- sprawdź, czy nie popełniasz popularnych błędów

Grillowane warzywa w kilku prostych krokach. Co trzeba zrobić?

  1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i opłukujemy. Cukinię kroimy w plastry o grubości około 1 centymetra, paprykę opróżniamy z nasion i dzielimy na duże kawałki. Młodą marchewkę dzielimy wzdłuż na pół, bataty - na plasterki grubości pół centymetra.
  2. Przystępujemy do przygotowania marynaty. W tym celu należy przecisnąć czosnek przez praskę, dodać sześć łyżek oliwy z oliwek, dwie łyżki octu balsamicznego oraz zioła i przyprawy. Ten etap kończymy na dokładnym przemieszaniu składników.
  3. Smarujemy dokładnie warzywa z marynatą i pozostawiamy na - mniej więcej - dwie, trzy godziny.
  4. Wrzucamy warzywa na rozgrzanego grilla, i zostawiamy do momentu, w którym zrobią się miękkie. Powinno to zająć ok. pół godziny.

Warzywa z grilla.Warzywa na grilla, czyli majówkowe przepisy bez mięsa

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: