Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Wydawałoby się, że tłuczek do mięsa ma jedno, konkretne zastosowanie i tyle. To błąd. Różne końce tego narzędzia kuchennego mają też inne przeznaczenie. Ta informacja może znacząco ułatwić przyrządzanie różnych potraw.
Kratkowana strona tłuczka do mięsa jest najczęściej używana przez panie i panów domu. W wielu przypadkach jest też jedyną używaną stroną, a to źle.
Do czego używa się końca z kratką? Ta część tłuczka jest stworzona do zmiękczania mięsa, które jest naturalnie dość twarde, np. wieprzowiny. Użycie "kratki" do preparowania mięsa na kotlety schabowe jest więc jak najbardziej na miejscu.
Drugi koniec tłuczka do mięsa jest paskowany. Dlaczego? Ponieważ jest zaprojektowany, aby ubijać mięso. Nadaje się więc do mięsa, które twardnieje pod wpływem temperatury, np. wołowiny bądź karkówki.
Jeśli masz tłuczek z jedną stroną całkiem gładką, to masz szczęście - taka końcówka jest idealna do mięsa drobiowego. Dzięki temu nie przebijesz go na wylot. Innymi słowy, gładki koniec jest do delikatnego mięsa, które łatwo uszkodzić podczas obróbki.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.