Jakie sosy najlepiej nadają się do szaszłyków z grilla? Przede wszystkim te na bazie śmietany bądź jogurtu: sos czosnkowy, tzatziki bądź tatarski. Jeżeli chodzi o patyczki, można kupić gotowe komplety w sklepie, ale równie dobrze zastąpić je np. gałązkami rozmarynu, drzew owocowych, dębowych lub orzechowych. W przypadku gałązek drzew najważniejsze jest to, aby były cienkie, ale stabilne, a grubością zbliżone do sklepowych patyczków.
Zobacz wideo
Szaszłyki z kurczaka w stylu tandoori z sosem jogurtowo-miętowym
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Szaszłyki z grilla z kurczakiem, cukinią i papryką: co trzeba przygotować?
- filet z kurczaka: 400 g;
- cukinię: 400 g;
- czerwoną paprykę;
- młodą cebulę;
- czerwoną papryczkę chili;
- oliwę extra vergine: 4 łyżki;
- sok z cytryny;
- łyżkę miodu lub syropu klonowego;
- długie patyczki do szaszłyków.
Szaszłyki z grilla z kurczakiem, cukinią i papryką. Przygotowanie krok po kroku
- Pokrój w kostkę kurczaka, cukinię i paprykę. Podziel cebulę na ćwiartki, papryczkę chili opróżnij z pestek i drobno posiekaj.
- Całość przełóż do większej miski, oprósz solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj resztę przypraw i wysmaruj nimi warzywa. Ten etap zakończ na oblaniu ich oliwą i przemieszaniu wszystkich składników.
- Ponadziewaj składniki na patyczki i smaż na grillu przez ok. 10-12 minut - z każdej strony po około dwie, trzy minuty. Kiedy będzie zbliżał się koniec grillowania, skrop szaszłyki sokiem z cytryny. Ostatnia czynność to posmarowanie ich miodem lub syropem klonowym.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.