Klasyczny - i niestety najbardziej czasochłonny - sposób na parzenie iści kapusty polega na nabijaniu główki na widelec i włożeniu jej do garnka z wrzącą wodą na około pół godziny. Po wyjęciu kapusty należy uważnie oddzielać liście. Niestety wiąże się to z ryzykiem, że te wewnętrzne nie będą chciały wychodzić. Wówczas należy powtórzyć czynność, co wydłuża czas przygotowań. Na szczęście istnieją sposoby na to, by liście zaparzyły się szybko i równomiernie.
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Jeżeli zależy nam na błyskawicznych efektach, wystarczy obrać kapustę z twardych, zewnętrznych liści, a resztę włożyć do mikrofalówki. Następnie ustawiamy urządzenie na najwyższą moc i na 12 minut grzania. Jeżeli po upływie tego czasu liście są miękkie i elastyczne, jest to sygnał, że nadają się do wykorzystania. Wtedy wystarczy schłodzić je zimną wodą z kranu.
Jeżeli nie mamy w domu mikrofalówki, nie oznacza to, że jesteśmy skazani na długie i mozolne podgrzewanie liści kapusty. Można to zrobić w piekarniku! Wystarczy w tym celu wyciąć głąb kapusty i włożyć ją do rękawa do pieczenia. Musi się to odbywać w urządzeniu nastawionym na 200 stopni Celsjusza przez około 25 minut. Po upływie tego czasu wyciągamy kapustę z rękawa i mamy gotowe liście na gołąbki (źródło: gotujmy.pl).
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.