Makaron z serem białym - przepis na szybkie i smaczne danie na słodko. Ten smak przypomina dzieciństwo

Makaron z serem białym to przepis na smaczne i lekkie danie idealne na ciepłe dni, gdy odstawiamy ciężkie i sycące dania na bok. Ta ekspresowa i łatwa w przygotowaniu receptura dla wielu może być słodkim wspomnieniem dzieciństwa. Sprawdź listę składników i zaskocz bliskich prostym, ale oryginalnym daniem.

Więcej ciekawych i smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jeśli szukasz przepisu na szybki i tani obiad, postaw na makaron z serem białym. To danie możemy zaserwować na dwa sposoby. Dzięki czemu trafi w gusta nawet największych niejadków. Wystarczy kilka składników i gotowe!

Makaron z truskawkami to jeden z naszych smaków dzieciństwa Makaron z truskawkami - sposób na letni, szybki obiad

Makaron z serem białym - prosty obiad na ciepłe dni

Jednym z letnich rarytasów podawanych na obiad jest makaron z serem białym, słodkie danie, które uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli. Receptura jest ekspresowa, a efekt gwarantowany. Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu i jak się okazuje wyjątkowo ekonomiczny. Wystarczy połączyć kilka prostych składników, by stworzyć to smaczne danie. Smak podkreśli słodki akcent w postaci cukru lub cynamonu. Istnieją dwie wersje - klasyczna, polegająca na zwyczajnym połączeniu produktów i druga, gdzie całość podpiekamy w piekarniku, by uzyskać chrupiącą konsystencję. 

Zobacz wideo Lasagne jabłkowa

Makaron z serem białym - przepis na obiad z dzieciństwa 

Składniki: 

  • 200 g ulubionego makaronu np. kokardki lub świderki,
  • kostka twarogu,
  • 100 g śmietany 18 proc.,
  • 3 łyżki roztopionego masła,
  • cukier,
  • cynamon

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od ugotowania makaronu według informacji producenta zawartych na opakowaniu.
  2. Biały ser przekładamy do miseczki i kruszymy na mniejsze części widelcem. Do twarogu dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. 
  3. W rondelku rozpuszczamy masło.
  4. Odcedzony makaron przekładamy do misek lub na talerze, polewamy masłem, dodajemy masę z twarogu, posypujemy cukrem i cynamonem.
  5. Dodatek w postaci sezonowych owoców wzbogaci smak dania. Pasować będą: maliny, truskawki lub jagody.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPM Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: