Dzień Dziecka za pasem. Wypróbuj proste i szybkie przepisy na domowe słodycze

Zbliża się Dzień Dziecka, a najmłodsi, oprócz zabawek, zapewne spodziewają się otrzymać w tym dniu słodycze. Nie oznacza to jednak, że musimy wydawać pieniądze na sklepowe produkty. Zamiast tego, warto wypróbować domowe przepisy na słodkie przysmaki.

Przekąski i słodycze na Dzień Dziecka nie muszą być wysokoprzetworzone i pełne konserwantów. Tak naprawdę wystarczy sięgnąć po przepisy na domowe słodycze, które znaliśmy z dzieciństwa. Najmłodsi z pewnością je docenią.

Zobacz wideo Dzień Dziecka rękoma dziecka. Stefek nie może się mylić, to będzie pyszna zabawa

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Wypróbuj te przepisy na Dzień Dziecka! Eton Mess, czyli angielski deser z truskawkami

Składniki:

  • śmietana 30 proc. (500 ml);
  • szczypta cukru;
  • bezy: 4 sztuki;
  • dżem truskawkowy: 4 łyżki

Wykonanie:

  1. Ubijamy zimną śmietankę za pomocą rózgi kuchennej. Można dodać do niej trochę cukru (krok opcjonalny).
  2. Bezy należy pokruszyć i ułożyć warstwami w pucharkach razem z bitą śmietaną, dżemem i bitą śmietaną. 

Przekąska nie tylko na Dzień Dziecka: puszyste pancakes, czyli naleśniki amerykańskie

Składniki:

  • szklanka wody (plus pojemność 1/4);
  • jajko
  • maślanka (plus pojemność 1/4);
  • 1/4 szklanki cukru pudru;
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia;
  • łyżeczka sody;
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego;
  • szczypta soli.

Wykonanie:

  1. Miksujemy w blenderze wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy, porównywalnej konsystencją do gęstej śmietany.
  2. Rozgrzewamy patelnię. Na średnim ogniu smażymy naleśniki z dwóch stron.

Z czym można podawać pankejki: syrop klonowy, masło, cukier puder, ksylitol, syrop czekoladowy, sezonowe owoce.

Domowe słodycze na Dzień Dziecka: Bajaderki, czyli smak dzieciństwa z PRL-u

Składniki:

  • pokruszone herbatniki: 700 gramów;
  • mleko: pół szklanki;
  • cukier: 100 gramów;
  • powidła śliwkowe: 300 gramów;
  • esencja rumowa: 0,25 łyżeczki;
  • wiórki kokosowe: 100 gramów;
  • masło orzechowe: 4 łyżki;
  • kakao: 3 łyżki;
  • masło: 250 gramów;
  • czekolada gorzka: 200 gramów (dwie tabliczki).

Wykonanie:

  1. Zaczynamy od pokruszenia herbatników w misce.
  2. Zagotowujemy mleko, cukier, połowę masła i kakao w niewielkim garnku, zostawiamy do przestudzenia (jednak nie mogą być zupełnie wystudzone). Mieszamy z pokruszonymi herbatnikami, powidłami śliwkowymi, masłem orzechowym oraz esencją rumową. Musimy uzyskać gładką, gęstą, jednolitą masę.
  3. Formujemy kulki i odstawiamy do lodówki na około godzinę.
  4. Drugą połowę masła i czekoladę rozpuszczamy w rondlu, nie przestając mieszać. 
  5. Kulki obtaczamy kolejno w polewie czekoladowej i w wiórkach kokosowych. Na koniec odstawiamy do zastygnięcia.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.