Świeże, pachnące, z drobnymi igiełkami i oprószone piaskiem - kto choć raz w życiu nie zjadł ogórka gruntowego? Tego smaku nie da się zapomnieć. Aromatyczny, świeży i chrupiący! Kiedy znamy ten niepowtarzalny smak świeżych ogórków zaraz po zerwaniu, to zależy nam, aby utrzymały swoją jędrność i aromat jak najdłużej.
Ogórki w dużej mierze składają się z wody, dlatego tak ważne jest to, aby przechowywać je w niskiej temperaturze. Sprawdzonym rozwiązaniem może być umieszczenie ich w jednej z szuflad lodówki. Jeśli nie posiadasz takiej szuflady, poukładaj je na jednej z półek, pamiętając, aby były ułożone z dala od ścian wentylacyjnych, ponieważ w ten sposób możesz doprowadzić do ich przemrożenia.
Jeśli planujesz wykonać przetwory, a pozostawienie ogórków przy gruncie może sprawić, że nabiorą zbyt dużych rozmiarów, zerwij je i umieść w zimnej wodzie, ogonkami skierowanymi ku dołowi. Włóż pojemnik do lodówki. Jeśli codziennie zmienisz wodę, ogórki pozostaną świeże do trzech tygodni. Będąc częściowo w wodzie, kompensują utratę wilgoci i nie wysychają.
Co jednak kiedy ich ilość przekracza ilość wolnego miejsca w twojej lodówce? Najlepszym rozwiązaniem jest piwnica. Zacienione i chłodne miejsce pozwala warzywom zachować świeżość nawet przez miesiąc.
Interesujesz się aktualnościami związanymi z kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Nagminnie stosowanym rozwiązaniem jest przechowywanie ogórków na blacie kuchennym, poukładanych w pojemnikach na owoce i warzywa, to błąd! Poprzez pozostawienie tego typu warzyw w temperaturze pokojowej przyczyniamy się do jego stopniowego odparowywania.
Należy pamiętać, że ogórki gruntowe, jak sama nazwa wskazuje, rosną tuż przy ziemi, a zatem nie pną się ku słońcu, lecz ich naturalnym środowiskiem jest chłód podłoża. Niejednokrotnie ciężko znaleźć to warzywo, ponieważ najchętniej chowa się pod liśćmi, szukając dodatkowego zacienienia.
Kolejny błąd to trzymanie ogórków razem z innymi warzywami lub owocami. Są one bowiem wrażliwe na gaz etylenowy, który emitują niektóre rośliny, na przykład pomidory, a także niektóre owoce, takie jak jabłka. Ogórki psują się znacznie szybciej, gdy są wystawione na działanie tego gazu.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.