Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na zupę szczawiową jest naprawdę prosty. Ważne jest, by w lodowce czy zamrażarce, zawsze mieć nieco bulionu lub rosołu. To skraca czas gotowania wielu zup do minimum. Jeśli masz już przygotowany bulion lub trochę "rosołu z wczoraj", w kilka chwil zrobisz pyszną zupę szczawiową.
Zupa szczawiowa - przepis
Składniki
- 2 pęczki świeżego szczawiu
- 1,5 l bulionu lu lekkiego rosołu
- 3-4 małe ziemniaki
- 1 marchewka
- 15 dag sera feta półtłustego, u
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta czosnku granulowanego
- śmietana 18 proc.
Zupa szczawiowa - sposób wykonania:
- Przyjmując, że masz już gotowy bulion, śmiało możesz przystąpić do pracy. W zależności od intensywności wywaru dodaj kilka kulek ziela angielskiego i kilka listków laurowych. Możesz także doprawić kostką rosołową lub przyprawą w płynie - masz tu pełną dowolność.
- Ziemniaki i marchewkę obierz i dodaj do wywaru. Gotuj na średnim ogniu, aż będą miękkie. Następnie dodaj rozkruszony ser i gotuj, aż się rozpuści.
- Szczaw drobno posiekaj, następnie dodaj do zupy. Gotuj jeszcze 15 minut i spróbuj na smak. Dodaj przyprawy według własnych preferencji, uważaj jednak z solą, gdyś ser feta jest słony sam w sobie.
- Pod koniec gotowania dodaj zahartowaną śmietanę - 3 łyżki wystarczą. Podawaj z kromką świeżego chleba i jajkiem na twardo.
Taką szczawiową możesz również zblendować i podawać w formie zupy krem. Bez względu, jaką opcję wybierzesz, jedno jest pewne, obie są przepyszne.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.