Zupa szczawiowa - przepis. Nie będzie smaczna, jeśli zapomnisz o kremowym serze

Zupa szczawiowa to smak, który przywodzi na myśl same miłe chwile. Kojarzy się ze szkolną stołówką, popularnymi niegdyś barami mlecznymi oraz domem babci. Dziś mamy dla ciebie przepis na zupę szczawiową, która smakuje jeszcze lepiej, niż lubiana klasyka. Wszystko za sprawą dodatku sera feta.

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Przepis na zupę szczawiową jest naprawdę prosty. Ważne jest, by w lodowce czy zamrażarce, zawsze mieć nieco bulionu lub rosołu. To skraca czas gotowania wielu zup do minimum. Jeśli masz już przygotowany bulion lub trochę "rosołu z wczoraj", w kilka chwil zrobisz pyszną zupę szczawiową.

Tego grillowanego kurczaka zrobisz w zaledwie 10 minutGrillowany kurczak Gordona Ramsaya w 10 minut

Zupa szczawiowa - przepis

Składniki

  • 2 pęczki świeżego szczawiu
  • 1,5 l bulionu lu lekkiego rosołu
  • 3-4 małe ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 15 dag sera feta półtłustego, u
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta czosnku granulowanego
  • śmietana 18 proc.

Zupa szczawiowa - sposób wykonania:

  1. Przyjmując, że masz już gotowy bulion, śmiało możesz przystąpić do pracy. W zależności od intensywności wywaru dodaj kilka kulek ziela angielskiego i kilka listków laurowych. Możesz także doprawić kostką rosołową lub przyprawą w płynie - masz tu pełną dowolność.
  2. Ziemniaki i marchewkę obierz i dodaj do wywaru. Gotuj na średnim ogniu, aż będą miękkie. Następnie dodaj rozkruszony ser i gotuj, aż się rozpuści.
  3. Szczaw drobno posiekaj, następnie dodaj do zupy. Gotuj jeszcze 15 minut i spróbuj na smak. Dodaj przyprawy według własnych preferencji, uważaj jednak z solą, gdyś ser feta jest słony sam w sobie.
  4. Pod koniec gotowania dodaj zahartowaną śmietanę - 3 łyżki wystarczą. Podawaj z kromką świeżego chleba i jajkiem na twardo.

Ogórki małosolne w słoikuNajczęstsze błędy przy robieniu ogórków małosolnych. Zła sól to nie wszystko

Taką szczawiową możesz również zblendować i podawać w formie zupy krem. Bez względu, jaką opcję wybierzesz, jedno jest pewne, obie są przepyszne.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: