Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Zobacz wideo Masz kaca? Sięgnij po buraki, mogą złagodzić skutki
Botwiną nazywamy młode liście, łodygi i korzenie buraka ćwikłowego. Posiada wiele właściwości odżywczych, nie dziwi zatem fakt, że zupa z nią w roli głównej określana jest jako bardzo zdrowa. Warzywo ma niewiele kalorii i zawiera mnóstwo witamin oraz soli mineralnych. Znajdziemy w nim również błonnik pokarmowy. Efektem spożywania młodych buraków ćwikłowych jest poprawa stanu włosów, skóry i paznokci.
Zupa botwina - przepis na bombę witaminową. Składnikami są głównie młode warzywa
Przygotuj:
- 3 pęczki młodej botwiny,
- 4 młode ziemniaki,
- 3 młode marchewki,
- litr bulionu warzywnego,
- 4 jajka na twardo,
- pęczek koperku,
- 4 łyżki śmietany 30 proc.,
- 2 łyżki masła klarowanego (możesz zastąpić je olejem roślinnym),
- 3 łyżki soku z cytryny,
- łyżeczkę mąki pszennej,
- łyżeczkę cukru,
- po pół łyżeczki soli i pieprzu.
Przepis na botwinę. Zupę stworzysz z wiosennych nowalijek
- Umyj i obierz warzywa. Marchewkę pokrój w plasterki, ziemniaki zaś na kosteczkę. Podsmażaj je przez 10 minut w dużym garnku na rozgrzanym maśle.
- Łodygi i liście buraka posiekaj. Korzeń pokrój w półplasterki. Składniki wrzuć do tego samego garnka.
- Całość zalej bulionem, zamieszaj i zagotuj. Na naczyniu połóż pokrywkę i zmniejsz moc palnika. Gotuj przez 20 minut. W międzyczasie ugotuj jajka na twardo, obierz je i przekrój na pół.
- Kiedy wyznaczony czas upłynie, dodaj koperek oraz przyprawy. Wymieszaj i ponownie zagotuj danie.
- Śmietanę połącz z mąką pszenną. Miksturę wlej przez sitko do zupy.
- Podawaj z jajkiem na twardo.
Ta receptura sprawi, że wyjdzie ci idealna i pełna witamin botwina. Przepis jest banalnie prosty, a danie będzie skarbnicą wielu wartości odżywczych.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.