Botwina - zupa. Przepis na zdrowe danie z buraka ćwikłowego. Młode warzywa urozmaicą jej smak

Szukasz pomysłu na zdrowy obiad? Ciekawym pomysłem będzie zupa botwina. Przepis na nią jest intuicyjny i skupia się przede wszystkim na młodych warzywach. W jaki sposób przygotować ją, by dobrze smakowała?

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Zobacz wideo Masz kaca? Sięgnij po buraki, mogą złagodzić skutki

Botwiną nazywamy młode liście, łodygi i korzenie buraka ćwikłowego. Posiada wiele właściwości odżywczych, nie dziwi zatem fakt, że zupa z nią w roli głównej określana jest jako bardzo zdrowa. Warzywo ma niewiele kalorii i zawiera mnóstwo witamin oraz soli mineralnych. Znajdziemy w nim również błonnik pokarmowy. Efektem spożywania młodych buraków ćwikłowych jest poprawa stanu włosów, skóry i paznokci. 

Zupa botwina - przepis na bombę witaminową. Składnikami są głównie młode warzywa

Przygotuj:

  • 3 pęczki młodej botwiny,
  • 4 młode ziemniaki,
  • 3 młode marchewki,
  • litr bulionu warzywnego,
  • 4 jajka na twardo,
  • pęczek koperku,
  • 4 łyżki śmietany 30 proc.,
  • 2 łyżki masła klarowanego (możesz zastąpić je olejem roślinnym),
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • łyżeczkę mąki pszennej,
  • łyżeczkę cukru,
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu.

Przepis na botwinę. Zupę stworzysz z wiosennych nowalijek

  1. Umyj i obierz warzywa. Marchewkę pokrój w plasterki, ziemniaki zaś na kosteczkę. Podsmażaj je przez 10 minut  w dużym garnku na rozgrzanym maśle. 
  2. Łodygi i liście buraka posiekaj. Korzeń pokrój w półplasterki. Składniki wrzuć do tego samego garnka. 
  3. Całość zalej bulionem, zamieszaj i zagotuj. Na naczyniu połóż pokrywkę i zmniejsz moc palnika. Gotuj przez 20 minut. W międzyczasie ugotuj jajka na twardo, obierz je i przekrój na pół.
  4. Kiedy wyznaczony czas upłynie, dodaj koperek oraz przyprawy. Wymieszaj i ponownie zagotuj danie.
  5. Śmietanę połącz z mąką pszenną. Miksturę wlej przez sitko do zupy. 
  6. Podawaj z jajkiem na twardo.

Ta receptura sprawi, że wyjdzie ci idealna i pełna witamin botwina. Przepis jest banalnie prosty, a danie będzie skarbnicą wielu wartości odżywczych. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.