Halibut: przepis na filety z piekarnika. Wzbogać smak aromatycznymi ziołami

Halibut - przepis na potrawę z tą delikatną rybą uwzględnia zwykle panierkę, jednak nie jest ona nieodzowna. Wystarczy garść aromatycznych przypraw, dzięki którym danie zyska na wyrazistości. Halibut to ryba delikatna w smaku, praktycznie pozbawiona ości i o dużej zawartości białka.

Halibut - przepis na danie z tą rybą warto wypróbować, kiedy mamy ochotę na potrawę jak z grilla, a warunki pogodowe nie pozwalają na grillowanie na świeżym powietrzu. Wystarczy do tego piekarnik z funkcją grilla - większość tych urządzeń elektrycznych wyposażona jest w tę funkcję. 

Zobacz wideo Ryba po grecku - pyszny klasyk

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Halibut: przepis na rybę, która smakuje jak z grilla

Składniki:

  • filet z halibuta bez skóry: 350 g; 
  • łyżeczka soku z cytryny;
  • łyżeczka oliwy;
  • łyżeczka nasion kopru włoskiego;
  • łyżeczka suszonego oregano;
  • łyżeczka masła (opcjonalnie);
  • posiekana natki pietruszki lub koperku: 2 łyżki.

Ryba smażona to przysmak rzeczywiście nadmorski.Jak przyrządzać smażoną rybę, aby wyciągnąć z niej maksimum zdrowia?

Wykonanie:

  1. Nagrzej piekarnik z funkcją grilla na średnią moc, na ok. 220 stopni Celsjusza.
  2. Wyłóż filety na talerzu, dopraw je solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny i oliwą. Oprósz nasionami kopru włoskiego i oregano.
  3. Umieść ryby na blaszce do pieczenia. Na wierzchu możesz położyć drobne kawałki masła (jest to krok opcjonalny). Wstaw filety do piekarnika i piecz je przez ok. 15 minut.
  4. Po wyjęciu halibutów z piekarnika posyp obficie posiekaną natką/koperkiem.

Halibut - przepis na pyszną rybę z grillaHalibut - przepis na delikatną rybę z grilla

Z czym podawać pieczonego halibuta?

Ryby takie jak halibut znakomicie komponują się smakowo z rozmaitymi dodatkami: surówką z kiszonej kapusty, kaszą jęczmienną, brązowym z sosem sojowym. Pieczona ryba bardzo dobrze smakuje również z opiekanymi ziemniakami z masłem ziołowym lub kaszą perłową. To świetna opcja nie tylko na obiad, ale i np. na drugie śniadanie.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: