Zupa pieczarkowa, przepis babci zawsze aktualny. Łatwy sposób na pyszny domowy obiad

Zupa pieczarkowa - przepis babci, na to danie warto wykorzystać także w swojej kuchni. Drobno pokrojone pieczarki, lekko śmietanowy posmak i aromatyczne przyprawy sprawiają, że możemy zajadać się pyszną i lekką potrawą.
Zobacz wideo Zielony chłodnik ogórkowy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem

Smaki dzieciństwa przywołują najlepsze wspomnienia. Warto więc sięgnąć czasem po stare sprawdzone receptury, które wykorzystywały w kuchni nasze mamy i babcie. 

grillHit w Biedronce. Zdrowy grill? Perełki cenowe też w Selgros od 64,90 zł

Więcej informacji na temat kulinarnych aktualności znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Zupa pieczarkowa, przepis babci zawsze aktualny

Każda babcia gotuje najlepiej na świecie! Chętnie wracamy do dań, które przyrządzała i sami próbujemy niejednokrotnie odtworzyć ich smak. Czy to możliwe? Nasz przepis na pewno w tym pomoże.

Składniki:

  • 0,5 kg pieczarek,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • 200 g selera,
  • 2 cebule,
  • pęczek kopru,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • śmietana kremówka,
  • łyżka masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • ugotowany makaron (najlepiej świderki).

Najdziwniejsze smaki lodów w Polsce często zaskakująNajdziwniejsze lody w Polsce. Ze szpinakiem, piwem lub marchewką

Jak przygotować smaczną pieczarkową? 

  1. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę.
  2. Pieczarki smażymy na maśle do momentu, aż woda odparuje. 
  3. Doprawiamy je solą i pieprzem i smażymy tak długo, aż się zarumienią.
  4. Warzywa obieramy i myjemy. Ścieramy na średnich oczkach.
  5. Starte warzywa wkładamy do garnka, dodajemy liście laurowe i ziela angielskie i wlewamy dwa litry wody lub bulionu.
  6. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut.
  7. Kiedy warzywa zmiękną, do zupy dodajemy usmażone pieczarki i pokrojony drobno koper.
  8. Wlewamy do zupy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze przez około 10 minut gotujemy.
  9. Do talerzy nakładamy makaron i zalewamy go ugotowaną zupą. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: