Zobacz wideo
Zielony chłodnik ogórkowy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem
Smaki dzieciństwa przywołują najlepsze wspomnienia. Warto więc sięgnąć czasem po stare sprawdzone receptury, które wykorzystywały w kuchni nasze mamy i babcie.
Więcej informacji na temat kulinarnych aktualności znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Zupa pieczarkowa, przepis babci zawsze aktualny
Każda babcia gotuje najlepiej na świecie! Chętnie wracamy do dań, które przyrządzała i sami próbujemy niejednokrotnie odtworzyć ich smak. Czy to możliwe? Nasz przepis na pewno w tym pomoże.
Składniki:
- 0,5 kg pieczarek,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- 200 g selera,
- 2 cebule,
- pęczek kopru,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- śmietana kremówka,
- łyżka masła,
- sól,
- pieprz,
- ugotowany makaron (najlepiej świderki).
Jak przygotować smaczną pieczarkową?
- Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę.
- Pieczarki smażymy na maśle do momentu, aż woda odparuje.
- Doprawiamy je solą i pieprzem i smażymy tak długo, aż się zarumienią.
- Warzywa obieramy i myjemy. Ścieramy na średnich oczkach.
- Starte warzywa wkładamy do garnka, dodajemy liście laurowe i ziela angielskie i wlewamy dwa litry wody lub bulionu.
- Gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut.
- Kiedy warzywa zmiękną, do zupy dodajemy usmażone pieczarki i pokrojony drobno koper.
- Wlewamy do zupy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze przez około 10 minut gotujemy.
- Do talerzy nakładamy makaron i zalewamy go ugotowaną zupą. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.