Czym jest moringa? Ta roślina pomaga utrzymać zdrowie i urodę. Jak ją stosować?

Moringa to chrzanowe drzewo długowieczności. Skąd pochodzi i jakie wartości prozdrowotne posiada? Dlaczego warto włączyć tę roślinę do codziennej diety?
Zobacz wideo Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?

Uprawiana od tysięcy lat moringa oleifera zawiera w sobie dużą dawkę witaminy A, C i E, białka, żelaza i innych minerałów, oraz antyoksydantów, kwasów omega trzy, sześć i dziewięć czy aminokwasów. Tak bogaty skład sprawia, że moringa jest zaliczana do produktów typu superfood i chwalona za swoje niecodzienne właściwości zdrowotne.

Czym jest moringa? 

Drzewo wywodzi się z Indii, ale obecnie uprawiane jest od Azji aż po Afrykę czy Amerykę Południową. Do rozkwitu potrzebuje gorącego i suchego klimatu, dlatego porasta głównie tropiki, osiągając finalnie aż do 10 metrów wysokości. 

Moringa stanowi źródło potasu, żelaza oraz wapnia i białka. Surowce znajdujące się w liściach, kwiatach i korze tego drzewa służą do wytworzenia leków, natomiast z nasion produkuje się olej stosowany w kuchni, a także w kosmetologii.

Więcej interesujących i ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak naturalnie poprawić stan naszej cery, włosów czy paznokci?

Właściwości, jakie posiada moringa, pozwalają spowolnić proces starzenia. Odpowiada za to wysoka zawartość fenoli oraz antyoksydantów (jak witaminy: A, C, E i B). Nic dziwnego zatem, że z powodzeniem stosowana jest w kosmetologii. 

Moringę dostępną w formie zielonego proszku można spożywać na wiele sposobów. Dodając ją do jogurtu, przyprawiając nią sałatkę, czy wsypując do wody, wymieszać i wypić. Wystarczy łyżka sproszkowanych liści dziennie, by wesprzeć naturalny proces budowy włókien kolagenowych i poprawić jędrność skóry. 

Jako że roślina ta zwana jest olejodajną, cieszy się zainteresowaniem wśród miłośników naturalnej pielęgnacji. Moringa, coraz częściej jest też stosowana w celu wzmacniania cebulek włosów, więc jeśli chcemy zadbać o naszą fryzurę, także od zewnątrz warto wykorzystać naturalny olej. Skutecznie przeciwdziała też wypadaniu włosów i walczy z łupieżem.

Olej z drzewa moringa bardzo dobrze się wchłania i nawilża skórę, wspomagając tym samym regenerację naskórka. Można m.in. wmasować na noc w skórę dłoni, dzięki czemu będą one nawilżone i odżywione, a powstały na niej film ochroni ręce przed wysuszaniem i nadmiernym oddziaływaniem czynników zewnętrznych. 

Moringa chroni mózg, serce i wątrobę. Wzmacnia układ odpornościowy

Wartości odżywcze moringi mają także szerokie zastosowanie w lecznictwie. Chrom wspomaga przemianę materii i redukuje stres. Wysoki procent, zawartych w morindze oksydantów w znacznym stopniu wspomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym, który przyczynia się do występowania i rozwoju wielu chorób w tym cukrzycy, nowotworów oraz schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Znajdujący się w niej bor, wspomaga natomiast prawidłową pracę mózgu.

Moringa wesprze nas także w walce z patogennymi szczepami bakterii, a związki polifenolowe występujące w jej liściach pomogą wychwycić i neutralizować wolne rodniki, chroniąc tym samym komórki przed zniszczeniem i przyczyniając się do zmniejszenia stanów zapalnych. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.