Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo Chłodnik z botwinki
Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na śniadanie na słodko, to właśnie znaleźliście. Proponujemy bardzo puszysty omlet z przepisu Karola Okrasy. Wykonanie przysmaku przez autora możecie zobaczyć tutaj - Omlet na słodko.
Do przygotowania omletu z przepisu Karola Okrasy nie trzeba wielu składników. Oto lista
Do upieczenia omletów przygotuj sobie poniższe produkty:
- jajka - 2 sztuki,
- mąka - 10 - 15 g,
- proszek do pieczenia - odrobina,
- sól do smaku (i do ubicia białek),
- olej do smażenia,
- śmietana gęsta - łyżka,
- śliwkowe powidła (lub inna konfitura) - 2 łyżki,
- jogurt naturalny (gęsty) - 2 łyżki.
Co należy zrobić, aby omlet był puszysty?
Przyrządzenie omletów Karola Okrasy składa się z następujących etapów:
- Oddziel białka jaj od żółtek. Te pierwsze ubij z odrobiną soli na sztywną pianę;
- Żółtka wymieszaj trzepaczką z mąką, proszkiem do pieczenia i śmietaną;
- Połącz pianę białkową z masą z żółtek. Wymieszaj ostrożnie całość.
- Ciasto wylej na zimną, natłuszczoną patelnię i smaż omlety na małym ogniu;
- Gdy ciasto się zetnie, czas na najważniejszą czynność - dopiecz omlet na złoto w piekarniku w temperaturze 180 st. C;
Gotowe omlety serwuj posmarowane powidłami i polane jogurtem.
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.