• Link został skopiowany

Puszysty i słodki omlet - przepis Karola Okrasy. Wystarczy jedna czynność, aby nadać mu wyjątkowy smak

Omlet z przepisu Karola Okrasy jest bardzo puszysty. Smakołyk robi się szybko i łatwo, ale jedna czynność podczas przygotowywania wyróżnia to danie spośród innych. Sprawdźcie sami, a na pewno nie pożałujecie.
Omlet (zdjęcie ilustracyjne)
Pixabay

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Chłodnik z botwinki

Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na śniadanie na słodko, to właśnie znaleźliście. Proponujemy bardzo puszysty omlet z przepisu Karola Okrasy. Wykonanie przysmaku przez autora możecie zobaczyć tutaj - Omlet na słodko.

Do przygotowania omletu z przepisu Karola Okrasy nie trzeba wielu składników. Oto lista

Do upieczenia omletów przygotuj sobie poniższe produkty:

  • jajka - 2 sztuki,
  • mąka - 10 - 15 g,
  • proszek do pieczenia - odrobina,
  • sól do smaku (i do ubicia białek),
  • olej do smażenia,
  • śmietana gęsta - łyżka,
  • śliwkowe powidła (lub inna konfitura) - 2 łyżki,
  • jogurt naturalny (gęsty) - 2 łyżki.

Co należy zrobić, aby omlet był puszysty?

Przyrządzenie omletów Karola Okrasy składa się z następujących etapów:

  1. Oddziel białka jaj od żółtek. Te pierwsze ubij z odrobiną soli na sztywną pianę;
  2. Żółtka wymieszaj trzepaczką z mąką, proszkiem do pieczenia i śmietaną;
  3. Połącz pianę białkową z masą z żółtek. Wymieszaj ostrożnie całość.
  4. Ciasto wylej na zimną, natłuszczoną patelnię i smaż omlety na małym ogniu;
  5. Gdy ciasto się zetnie, czas na najważniejszą czynność - dopiecz omlet na złoto w piekarniku w temperaturze 180 st. C;

Gotowe omlety serwuj posmarowane powidłami i polane jogurtem.

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: