Szarlotka. Przepis prosto z Instagrama na prosty, domowy wypiek. Dodaj łyżeczkę cynamonu

Szarlotka - przepis na nią jest bardzo prosty i poradzi sobie z nim nawet początkujący cukiernik. Nie potrzeba wielu składników, by upiec to ciasto. Recepturą podzieliła się instagramerka Orchideli.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Często szukamy pomysłów na proste wypieki na różnych portalach społecznościowych. Jedna instagramerka podzieliła się swoją recepturą na jabłecznik bez podpiekania. Ciasto jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnego deseru z kruchym spodem. Co więc należy zrobić, by wyszła nam idealna szarlotka? Przepis z Instagrama może okazać się w tym bardzo pomocny.

Zobacz wideo Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami - idealny deser na lato

Szarlotka. Przepis prosto z Instagrama. Składniki na ciasto są łatwo dostępne

Składniki na wypiek:

  • 4,5 szklanki mąki,
  • 200 g miękkiego masła,
  • jajko,
  • dwa żółtka,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • cukier wanilinowy,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.

Masa owocowa:

  • 2 kg kwaśnych jabłek,
  • 5-6 łyżek cukru,
  • łyżeczka cynamonu.

Przepis na szarlotkę. Nie musisz wcześniej podpiekać owoców

  1. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach do miseczki. Odstaw owoce.
  2. Wysyp mąkę na stolnicę i zrób w niej zgłębienie. Dodaj masło, jajko, żółtka, cukry, śmietanę i proszek do pieczenia. Ze składników wyrób gładkie i jednolite ciasto. 
  3. Masę podziel na dwie części. Pierwszą z nich rozwałkuj i przenieś ją na formę wysmarowaną masłem. Ciasto powinno przykryć boki i spód blaszki. 
  4. Na placek wysyp jabłka i posyp je cynamonem oraz cukrem.
  5. Rozwałkuj drugi kawałek ciasta i przykryj nim owocowe nadzienie. Widelcem zrób małe otwory. 
  6. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 50 minut.
  7. Odstaw szarlotkę do wystygnięcia.
 

Szarlotka. Przepis spodobał się użytkownikom Instagrama

Część osób przetestowało recepturę. Wśród komentarzy znalazło się wiele pozytywnych głosów.

Zrobiłam tę szarlotkę w czwartek. Gościom bardzo smakowała. Piekłam ją dłużej, bo nie zauważyłam, że synek zmienił mi funkcje w piekarniku i się przypaliła, ale szarlotka "zginęła".
Przepyszna i godna polecenia.
Piekłam tę szarlotkę z Pani przepisu.  Ja jestem beztalenciem do pieczenia, a szarlotka z Pani przepisu wychodzi mi przepysznie.  Najlepsza szarlotka, jaką kiedykolwiek jadłam

- czytamy w komentarzach pod postem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: