Karpatka. Przepis na tradycyjny wypiek z kremem budyniowym. Ten dodatek sprawi, że będzie idealna

Karpatka - przepis na to ciasto warto wykorzystać. Przepis łączy w sobie słodki krem budyniowy i parzone ciasto. Z wyglądu wypiek przypomina pasmo górskie, ponieważ wierzchni blat jest pofalowany.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Karpatka - przepis na to ciasto po raz pierwszy opisano ją w 1972 roku w podręczniku dla studentów filologii polskiej. Jej nazwa pochodzi od pasma górskiego położonego w Europie Środkowej, czyli od Karpat. Wszystko dzięki pofałdowanym blatom parzonego ciasta, które przekładało się kremem budyniowym lub masą śmietanową. Przed wami tradycyjna karpatka. Przepis, który publikujemy, nie należy do najtrudniejszych. 

Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem

Karpatka - przepis na polskie ciasto z masą budyniową. Wypiek stworzysz z niewielu składników

Produkty na ciasto:

  • pół kostki masła,
  • szklanka wody,
  • szklanka mąki,
  • 5 jajek,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na krem:

  • 2 budynie waniliowe bez cukru,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 750 ml mleka,
  • 200 g miękkiego masła.

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania,
  • masło i mąka.

Przepis na karpatkę. Warto wykorzystać go do zrobienia tego efektownego ciasta

Jak przygotować wypiek? Oto kilka wskazówek:

  1. Masło roztop i dodaj wodę. Zagotuj, a następnie wsyp mąkę. Składniki ucieraj łyżką do momentu, aż masa będzie gładka i jednolita. 
  2. Przełóż do miski i ostudź. Do ciasta wbij jajka i dołóż proszek do pieczenia. Całość zmiksuj i podziel na dwie części.
  3. Formę posmaruj masłem i podsyp mąką. Wyłóż połowę ciasta na spód i rozsmaruj silikonową łopatką. Podczas smarowania możesz maczać przyrząd w ciepłej wodzie, dzięki temu masa nie będzie się przyklejała.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20- 25 minut. Pamiętaj o tym, by nie otwierać drzwiczek w trakcie pieczenia. W przeciwnym razie ciasto opadnie. To samo powtórz z pozostałą masą.

Przepis na krem:

  1. Budynie wymieszaj ze szklanką mleka i cukrem. Resztę napoju zagotuj i wlej przygotowaną wcześniej miksturę. Mieszaj do czasu, aż masa będzie gładka i jednolita. Gotuj jeszcze przez minutę. 
  2. Masło ubijaj przez dwie minuty. Stopniowo dodawaj wystudzony budyń. Cały czas miksuj. Masa powinna być puszysta.
  3. Krem wyłóż na pofalowaną stronę pierwszego blatu i przykryj go drugim plackiem. Odstaw do lodówki na godzinę.
  4. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.

Podróże.gazeta.pl jest dla Was i dla Was piszemy o podróżach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.