Przepis na leczo najlepsze, jakie jadłeś. Wykorzystaj patent z papryką, a nabierze charakteru

Leczo, mimo że wywodzi się z Węgier, od lat skutecznie pieści podniebienia Polaków. Dziś mamy dla ciebie wyjątkowy przepis na leczo, które nie ma sobie równych. Wprawdzie nie zawiera jakiegoś superskładnika, ale cały myk tkwi w papryce. Przypiecz ją porządnie w piekarniku, ale twoje leczo nabierze nowego wymiaru.

Więcej przepisów na ukochane dania Polaków znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Leczo to jedna z ukochanych potraw Polaków i chociaż oryginalna wersja delikatnie różni się od tej kochanej w kraju nad Wisłą, jedno jest pewne - podstawą smaku leczo jest papryka. Dziś mamy dla ciebie przepis na leczo, które jest absolutnie przepyszne, a wszystko za sprawą sprytnego triku - wystarczy porządnie przypiec paprykę w piekarniku, by zupełnie odmienić smak potrawy. Nie ma na co czekać, zapraszamy do najlepszego przepisu na leczo z pieczoną papryką.

Przepis na leczo z pieczoną papryką

Składniki:

  • 5-6 czerwonych papryk
  • ok. 500 g kiełbasy (najlepiej użyć takiej, która jest podsuszona lub wędzona)
  • 6 pomidorów
  • 3 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 średnie cukinie
  • 2 marchewki
  • olej lub smalec
  • opcjonalnie: 400 g pieczarek
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, czubryca czerwona, opcjonalnie majeranek

Leczo z pieczoną papryką - sposób wykonania

  1. Paprykę przekrój na pół i usuń nasiona. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem i piecz w 180 stopniach przez ok. 40 minut. Jeśli zaczną się lekko przypalać, nie martw się, to nawet pożądane.
  2. Kiedy papryki się pieką, przygotuj resztę składników. Kiełbasę pokrój w kostkę lub talarki, podobnie pokrój marchewkę. Cebulę posiekaj w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, z kolei cukinię pokrój w kostkę lub grubsze plastry. Pomidory możesz sparzyć we wrzątku, następnie pokrój je w grubą kostkę. Jeśli używasz pieczarek, obierz je i także pokrój w plastry lub kostkę.
  3. Przygotuj garnek z szeroki dnem lub duży rondel i rozgrzej w nim łyżkę smalcu. Dodaj cebulę i chwilę podsmażaj, aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i smaż 2 minuty. Dodaj marchewkę i kiedy zmięknie, dołóż pozostałe warzywa (pieczarki możesz podsmażyć osobno na łyżce oleju). Jeśli używasz chudej, wędzonej lub suszonej kiełbasy, nie musisz jej wcześniej podsmażać. Jeśli jednak zdecydowałeś się na inny rodzaj np. podwawelską, warto także ją podsmażyć, np. razem z cebulą i czosnkiem. 
  4. Kiedy papryki się już upiekły, ostrożnie obierz je ze skórki, miąższ pokrój i dodaj do garnka ze resztą składników. Całość dokładnie zamieszaj, zmniejsz moc palnika i duś pod przykryciem ok. 20-30 minut. Możesz też dodać szklankę bulionu, jeśli masz wrażenie, ze leczo będzie za gęste.
  5. Pod koniec gotowania, zdejmij pokrywkę i dopraw danie do smaku solą, pieprzem, nie szczędząc słodkiej i ostrej papryki oraz czubrycy. Gotuj jeszcze 5 minut, aż zredukuje się nadmiar płynu.

Tak przygotowane leczo to chyba najlepsze danie z papryki, jakie istnieje. Jeśli nie masz pomysłu na obiad, gorąco polecamy ten przepis na leczo. Zachwyt domowników gwarantowany.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.