Gołąbki - przepis na tradycyjny obiad. Trik z ryżem odmieni smak całego dania

To jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. W każdej restauracji dostaniemy gołąbki. W różnych regionach Polski przyrządza się je w inny sposób. Ja stawiam od lat na ten tradycyjny mięso z ryżem. Aby danie było bardziej soczyste i smaczne należy ugotować ryż bez plastikowej torebki (to konieczność). Ryż gotujemy w proporcji (szklankę ryżu zalewamy dwiema szklankami wody), ale zamiast wody ugotuj go w bulionie. Jeśli została ci reszta rosołu to śmiało zostaw na gołąbki. Możesz też ugotować bulion.

Więcej przepisów na sprawdzone dania znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ryż ugotowany w bulionie jest bardziej soczysty i zyskuje mięsno warzywny aromat. W połączeniu z mięsem mielonym, cebulką oraz przyprawami staje się wyrazistszy. Do gołąbków dodaje wszystkie przyprawy, które mam w swojej kuchni. Dzięki temu ich smak jest intensywniejszy. I jeśli zastanawiasz się nad wyborem kapusty to postaw na włoską, dużo krócej się odparza, a gołąbki są smaczniejsze.

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Składniki:

  • Kapusta włoska (duża główka)
  • Mięso mielone (700g)
  • Ryż (szklanka)
  • Cebula (3 sztuki)
  • Przyprawy – pieprz, sól, papryka wędzona, curry, kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy
  • Masło

Przygotowanie:

  1. Na samym początku odparz kapustę, przed włożeniem do wrzątku wykrój kaczana. Gotuj kapustę przez 15-20min.
  2. Następnie odstaw kapustę do wystygnięcia.
  3. W międzyczasie przygotuj farsz. Ryż zalej dwiema szklankami bulionu i gotuj na małym gazie. Cebulkę podsmaż na maśle. Mięso mielone wrzuć do miski, dodaj przyprawy.
  4. Przestygnięty ryż i cebulkę dorzuć do mięsa. Całość wymieszaj.
  5. Kapustę rozdziel na pojedyncze liście. Na każdy liść wyłóż łyżkę farszu i zawiń jak naleśnika.
  6. Tak przygotowane gołąbki ułóż ciasno w garnku, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, zalej wodą. Gotuj na małym gazie przez 50- 60 min.

Domowe gołąbki smakują najlepiej podsmażone na masełku. To jedno z moich ulubionych dań, które za każdym razem zachwyca moich gości. Wbrew pozorom wcale nie musisz stać pół dnia, aby je przygotować. Wystarczy troszkę cierpliwości i obiad gotowy. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: