Więcej przepisów na śniadania na słodko znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ciasto na gofry to chyba jedna z prostszych receptur, jeśli mówimy o ukochanych słodkościach. Dziś jednak mamy dla ciebie coś nowego - ciasto na gofry, które są delikatne i kremowe. Wszystko za sprawą twarogu, z którego robisz serniki. Jeśli chcesz zjeść najpyszniejsze gofry na śniadanie, zerknij poniżej.
Ciasto na gofry twarogowe
Składniki:
- ok. 130 g gotowego twarogu z wiaderka, najlepiej użyć półtłustego
- 1,5 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- odrobina oleju
- szczypta soli
Ciasto na gofry - sposób wykonania:
- Przygotuj miskę i włóż do niej twaróg. Rozdrobnij go widelcem, jeśli jest taka potrzeba. Następnie dodaj żółtka oddzielone od białek i zacznij miksowanie. Białka włóż do osobnej miski i ubij je na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Mąkę przesiej do miski z twarogiem, dodaj proszek do pieczenia i zmiksuj na gładką masę. Następnie kolejno dodawaj resztę składników - olej dodaj na sam koniec.
- Do masy z twarogiem dodaj pianę z białek i ostrożnie wymieszaj za pomocą szpatułki.
- Przygotuj gofrownicę i delikatnie ją natłuść. Za pomocą chochelki nakładaj porcję ciasta na gofry i smaż, aż będą złote i apetyczne.
Tak przygotowane gofry to prawdziwe niebo w gębie. Dodaj do nich swoje ulubione dodatki i zacznij dzień w najsłodszy możliwy sposób.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.