Chrupiący i soczysty tradycyjny kotlet schabowy. Te triki sprawią, że będzie smakować idealnie

Kruchy, soczysty, z chrupiącą panierką. Kto z nas nie zna smaku idealnie przygotowanego kotleta schabowego? Jak wykonać go samodzielnie, aby przywołał same pozytywne wspomnienia? Wykorzystaj te proste triki.
Zobacz wideo Kotlety mielone w cieście francuskim [HAPS KIDS]

Dobrze przyrządzony tradycyjny kotlet schabowy może przekonać wielu sceptyków staropolskiej kuchni. Z pewnością jest aromatyczny i sycący, a przygotowany według naszego przepisu będzie chrupiący i soczysty.

Chrupiący i soczysty tradycyjny kotlet schabowy. Poznaj nasz prosty przepis

Często powielanym błędem w trakcie przyrządzania tradycyjnego kotleta schabowego jest wybór mięsa. To bardzo istotne, aby kupić schab odpowiedniej jakości, powinien być chudy. Zwiększa to szansę, że wieprzowina jest młoda, wobec czego mięso nie będzie łykowate i suche, lecz miękkie i soczyste.

Składniki:

  • 500 g schabu bez kości,
  • sól,
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • pieprz ziołowy,
  • szklanka mleka,
  • dwa jajka,
  • bułka tarta,
  • smalec lub olej rzepakowy do smażenia.

Tradycyjny kotlet schabowy - przygotowanie

  1. Schab pokrój na cztery równe porcje mięsa. Każdą część rozbij cienko przy pomocy metalowego tłuczka. 
  2. Przełóż mięso do miseczki napełnionej mlekiem. Odstaw do lodówki na dwie godziny.
  3. Po upływie tego czasu wyciągnij kotlety z mleka. Odsącz za pomocą ręcznika papierowego.
  4. Przygotowane mięso posyp z obu stron solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz kilkoma szczyptami pieprzu ziołowego.  
  5. Do głębokiego talerza wbij dwa jajka i dobrze rozmieszaj.
  6. Na płaski talerz wysyp bułkę tartą. 
  7. Rozbij dokładnie dwa jajka, zanurz w nich przyprawione kotlety, a następnie przełóż do talerza z bułką i dokładnie posyp mięso z obu stron.
  8. Umieść schabowe na patelni z rozgrzanym wcześniej tłuszczem. Ważne, aby temperatura tłuszczu nie była zbyt niska. 
  9. Smaż na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron. Początkowo na większym gazie, po chwili moc gazu należy zmniejszyć. Dzięki temu mięso zamknie w środku płyny i zachowa swoją soczystość. Kotlety powinny się przyrumienić i nabrać złocisto - brązowego odcienia.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

  1. Pamiętaj, by rozbijać mięso do uzyskania bardzo cienkiego kotleta, ponieważ w trakcie obróbki termicznej skurczy się i może być zbyt gruby i trudny do dokładnego wysmażenia. 

  2. Pieprz ziołowy dodaje wyjątkowego charakteru i aromatu. Znacznie podbija smak schabu.

  3. Do panierowania używaj bułki tartej własnej produkcji, startej świeżo na drobnych oczkach kuchennej tarki. Dzięki temu kotlety są bardziej chrupiące.

  4. Pamiętaj, aby przed smażeniem kotletów nagrzać patelnię z tłuszczem. W przeciwnym razie mięso wchłonie olej lub smalec i nie będzie wystarczająco kruche i chrupiące. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA